Knuffelen tegen darmkrampjes bij baby’s: werkt dat echt?

24.01.2024 14:58

Een uur per dag knuffelen met je pasgeboren baby doet meer dan je denkt. Onderzoek van het Radboudumc onthult de positieve impact van huid-op-huid contact tussen moeder en kind op het darmmicrobioom van de baby.

Het darmmicrobioom, een mondvol, is een verzamelwoord voor alle mini-bacteriën in de darmen van je baby. Belangrijk spul, niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor het immuunsysteem. Dus ja, big deal.

Microbioom

In de prille levensfase van een baby ondergaat het microbioom veranderingen als gevolg van borstvoeding, nauw contact met de moeder, interactie met andere familieleden, huisdieren, antibiotica en andere invloeden. Het streven is om baby’s vanaf het begin een gezond microbioom te geven. Maar hoe ziet zo’n microbioom er eigenlijk uit en hoe kunnen we het op een positieve manier beïnvloeden?

Onderzoek

Wetenschappers van het Radboudumc onderzochten diverse aspecten rondom het huid-op-huidcontact (HHC) tussen moeders en hun voldragen baby’s. De onderzoekers hielden een groep moeders in de gaten die elke dag een uur knuffelde met hun kleine hummeltjes, terwijl een andere groep de standaardzorg ontving. Wat bleek? De knuffelmama’s waren minder gestrest en minder moe, gaven langer borstvoeding, en hun kleintjes sliepen beter en huilden minder in vergelijking met de andere groep.

Lees ook – ‘Science says: neusspray stimuleert sociaal gedrag bij kinderen met autisme’>

Minder krampjes?

In het project heeft onderzoeker Henrik Eckermann grondig gekeken naar hoe het darmmicrobioom van baby’s werd beïnvloed door het huid-op-huidcontact. Hij dook zelfs in de luiers van baby’s op 2, 5 en 52 weken na de geboorte. Wat bleek? Baby’s die regelmatig knuffelsessies hadden, hadden minder ‘gedoe’ met hun microbioom. Hun darmen maakten weliswaar een wat langzamere ontwikkeling door naar volwassenheid, maar dat is eigenlijk helemaal prima.

Knuffelen maar

Over bacteriën gesproken, Eckermann keek ook naar hoe ze werden overgedragen via huid-op-huidcontact. Bij te vroeg geboren baby’s waren al positieve effecten gevonden, maar bij voldragen baby’s moeten we nog even geduld hebben voor conclusies. Henrik stelt zich de vraag: is een stabiele ontwikkeling van darmbacteriën goed of slecht? Of is het gewoon een kwestie van tijd, zoals het laten rijpen van een goede wijn?

Het blijft een mysterie, maar als het gaat om het welzijn van onze kleintjes, is het toch fijn om te weten dat een simpel uurtje knuffelen op de blote borst van mama meer doet dan je denkt. Dus hup, die roze wolk op en knuffelen maar!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.