De toeslagenaffaire heeft een enorme impact gehad op de betrokkenen. Ineens werden veel gezinnen bestempeld als fraudeur met kinderopvangtoeslag en moesten zij duizenden euro’s terugbetalen. En het ergste? Er zijn kinderen zelfs onterecht uit huis geplaatst door Jeugdzorg.
Lees verder onder de advertentie
Dit is geen fictie. Dit is de bittere realiteit van honderden ouders in Nederland. De toeslagenaffaire – het grootste politieke schandaal in jaren – heeft gezinnen kapotgemaakt. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. En de gevolgen? Die voelen ouders én kinderen nog elke dag.
Onterecht uit huis geplaatst
De commissie Toeslagen en Uithuisplaatsingen, onder leiding van Mariëtte Hamer, die onderzoek deed naar de link tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen, is glashelder: veel kinderen zijn onterecht uit huis geplaatst, zo valt te lezen in het AD. Hierbij heeft Jeugdzorg dus grove steken laten vallen. Er werd amper gekeken naar wat er echt speelde in een gezin. “Veel relaties tussen ouders en kind zijn nog steeds niet hersteld. De gevolgen zijn elke dag voelbaar.”
In het rapport ‘Erfenis van onrecht’, komen drie hoofdconclusies naar voren:
De toeslagenaffaire heeft gezinnen kapotgemaakt.
Als er betere hulpverlening was geweest vanuit Jeugdzorg, hadden veel uithuisplaatsingen voorkomen kunnen worden.
De kinderen die uit huis zijn geplaatst, hebben daar tot op de dag van vandaag last van.
Kinderen zijn ook slachtoffers
Wat deze kinderen hebben meegemaakt, laat diepe sporen na. En dus zegt de commissie: zie deze kinderen niet alleen als ‘kind van gedupeerde ouders’, maar als zelfstandige slachtoffers. Ze verdienen hulp, erkenning én een eerlijke kans op herstel.
Zorgen
De gedupeerden zijn bang dat er vanuit de politiek weinig zal worden gedaan met dit rapport. Mariëtte Hamer zegt daarover: “Dat is ook voor ons een heel grote zorg, maar we zullen het morgen zo stevig mogelijk neerzetten en zullen politiek volgen dat ze onze aanbevelingen wel gaan doen.”
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Maxime Meiland en haar man Leroy hebben twee dochters: Claire en Vivé. Terwijl Claire al een tijd op de basisschool zit, maakt Vivé zich juist op voor haar eigen start na de zomer. Voor Maxime is dat een emotioneel moment.
Gen Z doet z’n eigen ding. Ze zetten huisfeestjes op z’n zachtst, skippen alcohol, houden van crocs én… verzinnen babynamen die nergens op lijken, behalve op sfeer.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.