Britt: ‘Het schermgebruik onder ouders is echt niet oké’

27.06.2024 14:30
schermgebruik onder ouders Bron: Pexels

Britt (35) heeft drie kinderen en woont in de Randstad. Wekelijks schrijft ze een column voor Kek Mama over haar belevenissen als moeder van drie.

“Er viel me de afgelopen week iets op, namelijk schermgebruik onder ouders. We hebben het vaak over kinderen en schermgebruik. Onderzoeken laten zien dat kinderen minder buiten komen en minder bewegen, dankzij de aantrekkingskracht van schermpjes. Schermgebruik remt de taalontwikkeling onder kinderen en het kan zorgen voor slaapproblemen. Minder tv kijken en minder vaak de tablet erbij pakken, luidt het advies.

De vader zonderde zich af met zijn telefoon

Toch vraag ik me af of dit de oplossing is. Met de komst van meer schermen, is namelijk ook de kijk van volwassenen daarop veranderd, zo lijkt het. Zo zat ik laatst te kijken bij de boksles van mijn zoontje. Daar was een vader met zijn kindje van een jaar of drie. De oudere zus van het jochie had een dansles, dus ze moesten een uurtje wachten tot ze weer klaar was.

Het jongetje kreeg een speelgoedautootje in zijn hand geduwd. De vader deed een koptelefoon op en zette een filmpje aan op zijn telefoon. Dat filmpje ging hij zelf kijken en hij zonderde zich compleet af. Waarna de driejarige mij de oren van het hoofd kletste.

Ik zie zo veel schermgebruik onder ouders

Een dag later haalde ik koffie bij de plaatselijke koffietent. Wachtend op mijn cappuccino keek ik naar buiten. Ik zag een meisje een croissant eten aan een tafeltje op het terras. Tegenover haar haar vader, vastgekluisterd aan zijn telefoon. Het meisje keek tegen de achterkant van de iPhone aan, in plaats van naar het gezicht van haar papa. Gezellig ontbijten zo…

‘Het meisje keek tegen de achterkant van de iPhone aan.’

Gisteren verschenen in het gebouw waar ik werk een moeder en haar zoontje, ik gok van een jaar of vier. Ik zag, of beter gezegd hoorde, ze aan komen lopen. Er kwam eerst een hoop kabaal op me af. Het bleek het geluid van een filmpje waar het jongetje al lopende achter zijn moeder aan naar keek op de telefoon. Ik gok dat hij al in de auto op weg ernaartoe achter het scherm gekluisterd zat. Een tijdje later nog steeds, toen ze het gebouw weer uitliepen.

Zet je kids niet achter een tablet in een restaurant

Of ouders die ‘gezellig’ met hun kinderen uit eten gaan. Zo gezellig dat de kinderen hun eten naar binnen schuiven terwijl ze naar Peppa Pig kijken op de tablet. Waarom? Om de kinderen rustig te houden? Ga dan naar een ander restaurant, waar kinderen welkom zijn en waar een krijs hier of een schreeuw daar geen probleem is. Of blijf lekker thuis, bestel pizza en maak er een waardevolle avond van.

Schermgebruik onder ouders

Ergens gaat hier toch iets mis hoor mensen. Kinderen doen niet wat hun ouders zeggen dat ze moeten doen. Kinderen doen na. Ze zien jou als een voorbeeld. Niet zo gek dus dat kinderen zo vaak een scherm erbij pakken. Wij ouders leven nu voor dat constant een scherm erbij pakken oké is. En dat is het niet. We laten zien dat we onze telefoon belangrijker vinden dan ons kind op de momenten dat het ons uitkomt. Dat kan niet. Dat kan echt niet.

Ik noem mezelf geen heilige. Ook ik scroll heus wel eens even door Insta of stuur een appje terug naar een vriendin, terwijl ik met mijn kinderen ben. Alleen constant die telefoon voor je neus hebben, in plaats even in het moment te zijn met je kind, daar vind ik wel wat van. In plaats van het hebben over schermgebruik onder jongeren, kunnen we het beter eens gaan hebben over schermgebruik onder ouders.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.