Flinke stijging chocoladevergiftigingen bij honden in sinterklaasperiode

02.12.2022 13:09
Beeld: Getty Beeld: Getty

Chocoladepepernoten en chocoladeletters zijn niet te missen bij het sinterklaasfeest. En hoe lekker het ook is, chocolade is enorm gevaarlijk voor je hond. Ook dit jaar worden honden ernstig ziek of komen zelfs te overlijden door het eten van chocoladelekkernijen. 

Uit data van huisdierenverzekeraar Figo blijkt dat het aantal chocoladevergiftigingen van huisdieren dit jaar al met 5 procent is toegenomen. En dat terwijl het sinterklaasfeest nog niet eens is afgelopen.

Chocoladevergiftigingen bij honden

“Het is elk jaar feest, maar dan niet op de goede manier”, vertelt Daniëlle Koolmoes van Figo. “Ondanks dat de meeste baasjes weten dat chocolade slecht is voor hun hond, blijft zo’n letter of een bakje chocoladepepernoten nog weleens per ongeluk ergens liggen waar de hond bij kan. En ja, dan is het: hap, slik, weg.” Wees dus extra alert op je hond in deze periode, ook straks met de kerstkransjes.

Symptomen

Honden kunnen door het eten van chocolade erg ziek worden of zelfs overlijden. “Daarom is het belangrijk dat een baasje weet wat de symptomen van chocoladevergiftiging zijn”, legt dierenarts Nienke Mulder uit. “Bij milde verschijnselen kan de hond gaan braken en diarree krijgen. Bij een ernstige vergiftiging kan de hond rillen, hartkloppingen krijgen en in sommige gevallen zelfs epileptische aanvallen.” Deze verschijnselen kunnen na een aantal uur optreden. Het is belangrijk om je hond zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen.

Lees ook: Deze Sinterklaasrecepten zijn lekker en nog makkelijk te maken ook

Pepernoten voor honden

Je hond toch mee laten genieten van al het sinterklaasfeest kan wel op een verantwoordelijke manier. “Tegenwoordig zijn er speciale letters voor honden en ook diervriendelijke pepernoten zijn snel gemaakt”, aldus Koolmoes.

Bron: Figo

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.