Op zoek naar wat verkoeling op een zomerse dag? Wees dan voorzichtig, want in Nederlands zwemwater is steeds vaker en vroeger blauwalg te vinden. En dat kan vervelende gevolgen hebben.
Lees verder onder de advertentie
Volgens deskundigen duiken blauwalgen, ook wel cyanobacteriën genoemd, vanwege de stijgende temperaturen steeds eerder én langer op. “Tegenwoordig hebben we in juni de temperaturen zoals ze veertig jaar geleden in juli waren. De aarde warmt op. Het is vroeger warm”, vertelt Peter Siegmund van het KNMI tegen RTL Nieuws. Op meerdere plekken in Nederland worden al zwemwaarschuwingen gegeven.
Lees verder onder de advertentie
Gevolgen van blauwalg
Zwemmen in water met blauwalg kan vervelende gevolgen hebben. Zo kun je last krijgen van een jeukende, geïrriteerde en branderige huid of ogen. Krijg je tijdens het zwemmen water binnen? Dan kan het ook zorgen voor misselijkheid, buikkrampen, overgeven en diarree. In Nederland zijn geen dodelijke gevolgen bekend, maar dat maakt het volgens aquatisch bioloog Petra Visser niet minder zorgelijk. “Zeker kinderen hoeven maar een klein beetje water binnen te krijgen om er last van te hebben. Voor honden is het trouwens nog gevaarlijker.”
Blauwalg in het water is niet altijd goed te zien. Grote hoeveelheden herken je als een soort ‘groene soep’. Ook bij troebel water moet je voorzichtig zijn. Wie een dagje gaat zwemmen, moet goed letten op waarschuwingsborden langs de kant. Wil je zeker weten of het veilig is om een duik te nemen? Check het actuele zwemadvies op zwemwater.nl.
Lees verder onder de advertentie
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.