Ook deze zomer kampt een groot aantal zwemplassen, riviertjes en beken met de giftige blauwalg. Dus zoek jij (of je huisdier) de verkoeling op? Bekijk dan eerst via deze website of het water schoon is. Én lees dit artikel even.
Lees verder onder de advertentie
Wat is blauwalg?
Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen. De naam is wat misleidend: het is geen alg maar een bacterie die leeft in zoet en zout water, en op de waterbodem. Als de cellen kapot gaan, worden de algen roodbruin of blauw van kleur – vandaar de naam. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warmer is dan 20 graden, dan kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Daarom komt blauwalg vaak in de zomer voor, want dat seizoen biedt de ideale omstandigheden voor deze bacterie.
Lees verder onder de advertentie
Waarom niet zwemmen?
Blauwalg is allesbehalve onschuldig. Sommige blauwalgen zijn giftig. Zwem je in besmet water, dan kunnen de giftige stoffen via je mond je lichaam binnenkomen. Daardoor kun je ziek worden. Zwemmers krijgen dan vaak last van huid- en oogirritaties. Ook koorts, hoofdpijn, gezwollen lippen en diarree zijn bekende klachten. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vaak vanzelf. Ernstige vergiftigingen komen gelukkig zelden voor onder volwassenen. Jonge kinderen lopen meer gevaar, dus let op: zij zijn kwetsbaarder en krijgen vaak tijdens het spelen en spartelen slokken water binnen. Ook honden kunnen ziek worden van het besmette water als ze hun vacht drooglikken of het water drinken.
Je kunt blauwalgen niet altijd met het blote oog spotten, zeker niet als er een lage concentratie is. Is er veel blauwalg, dan herken je het aan de blauwe of roodbruine ‘slierten’ in het water en de stank. Soms zie je ook dode vissen of vogels drijven, zij kunnen namelijk sterven door blauwalgen in het water. Vermijd dus water met een vreemde kleur, geur of dode dieren. Officiële zwemlocaties worden door de overheid op blauwalgen gecontroleerd (check hier de resultaten). Worden deze aangetroffen, dan staan er waarschuwingsborden bij de waterkant. Even kijken dus of je ergens een bordje ziet staan, voordat je een plons neemt.
Meer Kek Mama lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van de leukste aanbiedingen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.