Soms minder kraamzorg door tekort aan personeel

24.01.2023 16:13
kraambezoek gaat niet weg Beeld: iStock

Spuitluiers, krampjes, (hormonale) tranen; als je net bevallen bent, komt er een heleboel op je af. Het is dan fijn als de kraamhulp je die eerste week op weg kan helpen met je kersverse baby. Maar door personeelstekorten komt het steeds vaker voor dat nieuwbakken ouders kortere kraamzorg krijgen.
Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Minder uren zorg

In sommige delen van het land is het aanbod kraamzorg erg weinig, omdat kraamzorgbedrijven hun werkgebied door personeelstekort moeten verkleinen. Gemiddeld krijgen nieuwe ouders 49 uur kraamzorg, verdeeld over zeven of acht dagen op rij. Die zorg wordt nu soms korter gegeven dan dat standaard aantal uren. Wanneer de ooievaar een periode wel heel vaak langskomt in hetzelfde gebied bijvoorbeeld, waardoor het personeel ergens anders nodig is. Het wettelijk minimum is 24 uur.

De IGJ bezocht zes grote kraamzorgbedrijven, die samen 28 procent van de kraamzorg in Nederland verzorgen. In Nederland zijn er ruim tweehonderd grote en kleinere bedrijven die kraamzorg bieden. Volgens de inspectie zijn er zo’n elfduizend kraamverzorgers nodig, op dit moment zijn dat er ongeveer negenduizend. Gelukkig zakt het aantal wettelijke uren nergens onder het minimum.

Meer gezichten

Door het te kort krijgen gezinnen ook vaker verschillende gezichten over de vloer in een paar dagen tijd. Dat hoeft volgens de inspectie geen probleem te zijn, zolang de overdracht van de zorg goed geregeld is. Met de kwaliteit van de Nederlandse kraamzorg zit het wel goed; kraamverzorgenden houden goed rekening met nieuwe moeders en hun wensen en werken nauw samen met andere zorgverleners.

Bron: Nu.nl

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.