Spuitluiers, krampjes, (hormonale) tranen; als je net bevallen bent, komt er een heleboel op je af. Het is dan fijn als de kraamhulp je die eerste week op weg kan helpen met je kersverse baby. Maar door personeelstekorten komt het steeds vaker voor dat nieuwbakken ouders kortere kraamzorg krijgen.
Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Minder uren zorg
In sommige delen van het land is het aanbod kraamzorg erg weinig, omdat kraamzorgbedrijven hun werkgebied door personeelstekort moeten verkleinen. Gemiddeld krijgen nieuwe ouders 49 uur kraamzorg, verdeeld over zeven of acht dagen op rij. Die zorg wordt nu soms korter gegeven dan dat standaard aantal uren. Wanneer de ooievaar een periode wel heel vaak langskomt in hetzelfde gebied bijvoorbeeld, waardoor het personeel ergens anders nodig is. Het wettelijk minimum is 24 uur.
De IGJ bezocht zes grote kraamzorgbedrijven, die samen 28 procent van de kraamzorg in Nederland verzorgen. In Nederland zijn er ruim tweehonderd grote en kleinere bedrijven die kraamzorg bieden. Volgens de inspectie zijn er zo’n elfduizend kraamverzorgers nodig, op dit moment zijn dat er ongeveer negenduizend. Gelukkig zakt het aantal wettelijke uren nergens onder het minimum.
Meer gezichten
Door het te kort krijgen gezinnen ook vaker verschillende gezichten over de vloer in een paar dagen tijd. Dat hoeft volgens de inspectie geen probleem te zijn, zolang de overdracht van de zorg goed geregeld is. Met de kwaliteit van de Nederlandse kraamzorg zit het wel goed; kraamverzorgenden houden goed rekening met nieuwe moeders en hun wensen en werken nauw samen met andere zorgverleners.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
We kennen het allemaal: boodschappen doen en telkens weer schrikken bij de kassa. Maar bij Vianna thuis is het elke week een financiële horrorfilm. Haar man en zoon hebben namelijk geen grenzen als het gaat om geld uitgeven aan proteïne snacks.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen