Spuitluiers, krampjes, (hormonale) tranen; als je net bevallen bent, komt er een heleboel op je af. Het is dan fijn als de kraamhulp je die eerste week op weg kan helpen met je kersverse baby. Maar door personeelstekorten komt het steeds vaker voor dat nieuwbakken ouders kortere kraamzorg krijgen.
Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Minder uren zorg
In sommige delen van het land is het aanbod kraamzorg erg weinig, omdat kraamzorgbedrijven hun werkgebied door personeelstekort moeten verkleinen. Gemiddeld krijgen nieuwe ouders 49 uur kraamzorg, verdeeld over zeven of acht dagen op rij. Die zorg wordt nu soms korter gegeven dan dat standaard aantal uren. Wanneer de ooievaar een periode wel heel vaak langskomt in hetzelfde gebied bijvoorbeeld, waardoor het personeel ergens anders nodig is. Het wettelijk minimum is 24 uur.
De IGJ bezocht zes grote kraamzorgbedrijven, die samen 28 procent van de kraamzorg in Nederland verzorgen. In Nederland zijn er ruim tweehonderd grote en kleinere bedrijven die kraamzorg bieden. Volgens de inspectie zijn er zo’n elfduizend kraamverzorgers nodig, op dit moment zijn dat er ongeveer negenduizend. Gelukkig zakt het aantal wettelijke uren nergens onder het minimum.
Meer gezichten
Door het te kort krijgen gezinnen ook vaker verschillende gezichten over de vloer in een paar dagen tijd. Dat hoeft volgens de inspectie geen probleem te zijn, zolang de overdracht van de zorg goed geregeld is. Met de kwaliteit van de Nederlandse kraamzorg zit het wel goed; kraamverzorgenden houden goed rekening met nieuwe moeders en hun wensen en werken nauw samen met andere zorgverleners.
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Als je je kindje bij iemand onderbrengt, wil je diegene echt kunnen vertrouwen. Logisch. Als dat in de praktijk niet blijkt te kunnen, is dat als een klap in je gezicht. Het overkwam Nikkie.
Een avondje uit eten met het gezin kan heerlijk zijn, even geen afwas, lekker eten en quality time. Maar voor de bediening is het soms een heel ander verhaal. Want hoewel kinderen vaak de schuld krijgen van rommel en chaos, zijn het verrassend vaak de ouders die het meeste gedoe veroorzaken.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Je weet dat beklemmende gevoel als je per ongeluk appjes leest die niet voor jouw ogen bestemd waren? Of als je partner wel héél vaak “gewoon een collega” noemt? Experts slaan alarm: emotionele affaires komen steeds vaker voor. En nee, het hoeft niet fysiek te zijn om pijnlijk te zijn.
Kinderen en een outfit kiezen: het is een combinatie die in veel gezinnen zorgt voor dagelijkse discussies, dramatische modeshows en onverwachte stijlkeuzes. Wat doe je als ouder: blijf je strijden, of laat je ze een keer zelf ervaren wat werkt en niet? Maartje koos voor dat laatste.