Sinterklaasgedichten worden massaal getikt door AI: handige hulp of valsspelen?

04.12.2023 12:44
makkelijke-sinterklaassurprises

Starend naar een leeg Word-bestand kan het best verleidelijk zijn om je sinterklaasgedicht te laten schrijven door kunstmatige intelligentie (AI). Binnen twee tellen rolt er een kant-en-klaar rijmpje uit. Is het oké om een chatbot in te schakelen voor je gedicht? De meningen zijn verdeeld.

Je hebt mensen die binnen tien minuten een superstrak sinterklaasgedicht uit hun mouw schudden. En je hebt mensen die niet verder komen dan ‘Sinterklaas zat te denken…’ Die laatste groep heeft geluk, want de AI-tools die je helpen bij het dichten, schieten als paddenstoelen uit de grond.

Gedicht laten schrijven door AI

Hoe zo’n robot-gedicht er dan uitziet? Nou, dat zochten we voor je uit. We vroegen ChatGPT om een kort gedichtje te schrijven voor Emma (5), die gek is op knutselen. Ze krijgt van Sinterklaas een setje om zelf sieraden te maken. Dit rolde eruit:

Lieve Emma van vijf jaar klein,
Met knutselen maak jij altijd plezier, zo fijn.
Sinterklaas geeft iets speciaals dit jaar,
Een cadeau om sieraden te maken, voor elkaar.
Kralen en draad in een doosje klaar,
Jij maakt straks de mooiste sieraden, echt waar.
Veel plezier, lieve meid, met dit cadeau,
Sinterklaas wenst je knutselvreugd toe!

Hier moet je op letten

Rijmen lukt AI wel, merken we, maar echt origineel is de tekst niet. Schakel je dit jaar de hulp van kunstmatige intelligentie in? Let dan op een aantal zaken. Geef de tool bijvoorbeeld zoveel mogelijk details mee, tipt NU.nl. Hoe meer details, hoe persoonlijker het gedicht. Niet blij met het resultaat? Vraag ChatGPT dan om een nieuwe versie, eventueel met aangevulde informatie. Oh, en vergeet niet om het gedicht nog even kritisch door te lezen. Check of de tekst echt rijmt en of er geen vreemde dingen in staan.

Knipoog en charme ontbreekt

Niet iedereen is blij met de door AI gegenereerde rijmpjes. Een sinterklaasgedicht is een persoonlijk stuk, waar iemand tijd en moeite in stopt. Dat laat je nu eenmaal niet schrijven door een chatbot, vinden veel mensen. “De charme van een stuntelig rijm, de persoonlijke touch, en de subtielheid van een sneer zijn moeilijk vast te leggen met AI,” zegt dichter Jelle Pieters tegen RTL Nieuws. “Het gaat om het vangen van die menselijke eigenaardigheden, zoals altijd te laat komen of hetzelfde gerecht serveren als vrienden langskomen, maar dan wel met een knipoog.” Tja, en dat krijgt de chatbot (gelukkig) nog niet voor elkaar.

Wat vind jij: is het oké om je gedicht te laten schrijven door AI of is het not done?