Shocking: steeds meer jongeren ervaren seksueel grensoverschrijdend gedrag

22.01.2024 10:42

Het nieuwe onderzoek van kenniscentrum Rutgers en Soa Aids Nederland onthult een paar eye-openers waar we als moeders zeker een oogje op moeten houden. Het aantal jongeren dat ongewenste avances ervaart, is aan het stijgen.

Steeds meer jongeren zeggen ooit ongewenste aanrakingen of seks tegen hun wil te hebben ervaren. In 2023 zijn de persoonlijke grenzen van meer dan de helft van de meiden (54 procent) en een op de vier jongens (23 procent) overschreden. Dat is een flinke stijging sinds 2017.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

In 2017 gaf 48 procent van de meisjes en 18 procent van de jongens aan dat ze te maken hadden gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Rutgers merkt op dat ongeveer één op de tien jongeren niet altijd checkt of de ander ook zin heeft in intimiteit. Wel zegt 94 procent zeker te weten dat de ander ook seks wil.

Orgasmekloof

Dit zijn niet de enige resultaten van het grootschalige onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren tussen 13 en 25 jaar, uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het CBS en de GGD. In dit onderzoek hebben de wetenschappers opnieuw een “orgasmekloof” waargenomen, waarbij meer jongens dan meisjes aangeven tot een hoogtepunt te komen. Tevens bevestigt de studie opnieuw dat het gebruik van anticonceptie en condooms afneemt.

Positieve ontwikkelingen

Het onderzoek bracht ook enkele positieve ontwikkelingen aan het licht. Het aantal jongeren dat afkeurend reageert op twee jongens die elkaar op straat zoenen, neemt gestaag af. Het afgelopen jaar gaf 24 procent van de jongens en 9 procent van de meiden aan negatieve reacties te hebben op zoenende jongens. Dit staat in schril contrast met meer dan de helft van de jongens en een kwart van de meiden die ruim tien jaar geleden nog afkeurend keken naar dit gedrag.

Grote verschuiving

Bovendien geeft tachtig procent van de jongeren aan volop te genieten van seks, met specifieke cijfers van 85 procent bij jongens en 75 procent bij meiden. Maar liefst negen op de tien jongeren ervoeren een positieve ervaring tijdens seks met hun laatste partner. Opvallend is dat een groter percentage meiden (62 procent) het acceptabel vindt om seks te hebben zonder verliefd te zijn, wat een verschuiving laat zien ten opzichte van 2017 toen zij vaker afkeurend reageerden dan jongens.

Lees ook – ‘Seksuele voorlichting: ‘Voor ik antwoord kon geven, deed mijn dochter van zes het al’ >

Veilige omgeving

Om een veilige omgeving te creëren waarin je kind zich ondersteund voelt in zijn seksuele ontwikkeling, is het van belang om openhartig te praten. Het is essentieel om zowel de positieve als zorgwekkende aspecten van deze onderzoeksresultaten te bespreken, omdat dit de gelegenheid biedt om bewustwording te creëren rondom mogelijke uitdagingen waarmee je kind kan worden geconfronteerd.

Door open communicatie kun je als ouder je kind ondersteunen, begeleiden en adviseren, waardoor een basis van vertrouwen ontstaat waarin je kind zich comfortabel voelt om openlijk over seks te praten. Dit bevordert een gezonde en begripvolle relatie, waardoor je kind zich beter kan voorbereiden op verschillende aspecten van zijn seksuele ontwikkeling.

Bron: Welingelichte Kringen

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.