Schooldirecteur maakt zich grote zorgen: ‘4-jarigen komen in luier op school’

18.11.2021 11:42

Sharon Schouwenaar, schooldirecteur van De Springplank in Leidschendam, slaat alarm: een kwart van de kinderen op haar school is niet zelfstandig genoeg. 

Dat vertelt ze in een interview met het AD.

 

Steeds meer zorgenkinderen

Er zijn in korte tijd veel 4- tot 6-jarige ‘zorgenkinderen’ met problemen en achterstanden bijgekomen, meldt de schooldirecteur. Hun ouders hebben financiële problemen, taalachterstanden, stress, zijn werkloos of er is sprake van huiselijk geweld. ‘Dat zien we terug in de kinderen’, aldus Schouwenaar. Zo vertelt ze dat 4-jarigen in een luier op school komen, niet zelfstandig een jas kunnen aantrekken en een taalachterstand hebben. De basisschool staat in een kwetsbare wijk. Er zijn acht groepen en twee speciale instroomgroepen voor kinderen die moeite hebben met Nederlands. Die instroomgroep wordt steeds groter.

 

Lees ook
Gaat je kind niet graag naar de wc? Dít kun je doen volgens een deskundige >

 

Aandacht voor problemen

Schouwenaar merkt dat ouders moeite hebben om voldoende hulp te vinden. De school heeft de problemen al meerdere keren aangekaart bij de gemeente. ‘Ik mag niet achter de voordeur komen en dat wil ik ook niet. Wij zijn er voor het onderwijs, maar lopen wel tegen deze enorme sociale problemen aan’, aldus de schooldirecteur. Gemeente Leidschendam laat weten dat er in 2022 structureel meer aandacht komt voor de wijk, de onderwijsachterstanden en de financiële situatie van ouders.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!