Schokkend nieuws: één op de vijf Nederlandse scholen scoort onvoldoende op leesvaardigheid. Het leesniveau van kinderen is lager dan ooit, en dat is helaas geen fabeltje.
Lees verder onder de advertentie
Vroeger ploeterden we nog met AVI-boekjes en las je minstens één keer per jaar Kruistocht in spijkerbroek (of je wilde of niet). Nu wordt lezen regelmatig ingeruild voor swipen, scrollen en YouTube-filmpjes. Want ja, een video van vijf minuten is “makkelijker” dan een boek van honderd pagina’s. Maar dat gemak is dus een groot probleem. Jongeren leren minder woorden, ontwikkelen minder tekstbegrip en raken vooral gewend aan snelle prikkels. En laat school nou net niet zo flitsend zijn als TikTok.
Lees verder onder de advertentie
Uit het nieuwste rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat veel scholen falen in het bijbrengen van basisleesvaardigheden, zo meldt de Telegraaf. Een op de vijf scholen kreeg een onvoldoende, en leerlingen in het voortgezet onderwijs lezen slechter dan op de basisschool. Een zorgwekkende trend.
Leesvaardigheid in gevaar
De Onderwijsinspectie luidt de noodklok: het leesniveau van Nederlandse leerlingen is schrikbarend laag. Vooral in het voortgezet onderwijs is de achteruitgang merkbaar. Leerlingen hebben moeite met begrijpend lezen, wat hun prestaties in alle vakken beïnvloedt.
Verschillende factoren dragen bij aan deze neerwaartse spiraal. De afname van leestijd, de opkomst van digitale media en een gebrek aan leesbevordering op scholen spelen een rol. Daarnaast is er een tekort aan gekwalificeerde leraren die leesonderwijs effectief kunnen geven.
Gevolgen voor de toekomst
Een laag leesniveau heeft natuurlijk gevolgen. Het beperkt de kansen van leerlingen op de arbeidsmarkt en beïnvloedt hun vermogen om deel te nemen aan de samenleving. Bovendien kan het leiden tot een vicieuze cirkel van achterstand en lage zelfwaardering.
Het is daarom volgens de Onderwijsinspectie van belang om leesvaardigheid weer prioriteit te geven in het onderwijs. Scholen moeten investeren in effectieve leesprogramma’s en leraren moeten worden ondersteund met training en middelen. Ouders kunnen thuis een leesvriendelijke omgeving creëren en samen met hun kinderen lezen, hoe je dat doet? Met deze tips help je je kind een handje
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).