Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Het toeslagensysteem in Nederland zit ingewikkeld in elkaar, waar je nu precies recht op hebt als ouders is voor veel mensen niet duidelijk. Neem bijvoorbeeld het kindgebondenbudget, dit is een extra toeslag, afhankelijk van het inkomen, wij vertellen je meer over het kindgebondenbudget in 2024.
De enige toeslag voor ouders die in Nederland vrij makkelijk is, is de kinderbijslag. Dit bedrag staat namelijk vast voor alle ouders en is niet afhankelijk van inkomen. De hoogte ervan hangt dus alleen af van hoeveel kinderen je hebt en wat hun leeftijden zijn.
Naast de kinderbijslag heb je dus nog het kindgebondenbudget en de kinderopvangtoeslag. Laatst genoemde ontvang je alleen als je kind naar een vorm van kinderopvang toe gaat. Het kindgebondenbudget ontvang je als extra toeslag wanneer je inkomen onder een bepaalde grens ligt. Die grens is ook weer afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt en of je een partner hebt of niet.
Om je een indicatie te geven:
Over het algemeen geldt hoe meer kinderen en hoe ouder de kinderen, hoe meer kans je hebt om kindgebondenbudget te ontvangen. Alleenstaanden hebben ook eerder recht op kindgebondenbudget.
Maar wat betekent dat nu precies aan de praktijk? Om je een idee te geven hebben we een proefberekening voor je gemaakt. We zijn daarbij uitgegaan van een stel (man van 30 jaar en vrouw van 28 jaar) met twee kinderen van 2 en 4 jaar oud. We zijn bij beiden ouders uitgegaan van het wettelijk minimumloon dat 13,27 euro per uur bedraagt.
Onze man in deze berekening werkt 40 uur per week, dat komt uit op 2.096 arbeidsuren in 2024 en een maandloon van 2.317,83 euro bruto. Daar tellen we nog 8 procent vakantietoeslag bij op. In totaal is dat een bruto jaarinkomen van 30.042 euro. Voor de vrouw zijn we uitgegaan van drie werkdagen per week (24 uur) wat uitkomt op een bruto jaarinkomen (inclusief 8 procent vakantietoeslag) van 17.542 euro.
Ons voorbeeld gezin heeft dus een gezamenlijk jaarinkomen van 47.584 euro en hebben daarmee recht op 334 euro kindgebondenbudget per maand wat uitkomt op 4.068 euro per jaar.
Uiteraard zijn de berekeningen indicatief, bedragen zoals de hoogte van het minimumloon en de hoogte van het kindgebondenbudget kunnen gedurende het jaar veranderen. Wil je berekenen of je zelf recht hebt op kindgebondenbudget? Dat kan hier.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.