Zoveel kinderbijslag ontvangen de gezinnen uit Een Huis Vol per jaar

16.01.2024 05:40
Kinderbijslag een huis vol Bron: KRO-NCRV Fotograaf: Stijn Ghijsen

“Je krijgt er zoveel voor terug”, zeggen we vaak met sarcasme. Maar voor de gezinnen uit de populaire televisieserie Een Huis Vol klopt die uitspraak eigenlijk best aardig. De kinderbijslag die zij jaarlijks op hun rekening bijgeschreven krijgen is niet mis.

In het televisieprogramma Een Huis Vol worden grote gezinnen gevolgd in het dagelijks leven. Nu kost het heel wat geld om zo’n gezin draaiende te houden. Eerder deelden we daarom ook al de besparingstips van de families.

Hoeveel kinderbijslag krijgen de Cudoghams, Wildemannetjes en Blommetjes?

De kinderbijslag gaat vanaf dit jaar weer een beetje omhoog, goed nieuws voor jou, maar ook voor deze families. Benieuwd wat zij dit jaar ontvangen aan kinderbijslag? Dat rekenenden wij voor je uit.

Zoveel kinderbijslag krijgt de familie Cudogham

De Cudoghams hebben zeven kinderen. Maar oudste Jazz, die dit seizoen op zichzelf ging wonen, is al boven de 18. Voor hem ontvangen Iven en Cynthia dus geen kinderbijslag meer. Zoon Kik, dochters Loïs en Pixie-Lien vallen alle drie in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 17 jaar. Twiggy en Seven vallen in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 11 jaar en jongste zoon Oos valt in de categorie 0 tot en met 5 jaar. Dat betekent het volgende voor de kinderbijslag:

(3 x 399,27) + (2 x 339,38) + 279,49 = 2156,06 euro per kwartaal. Dat betekent dus dat de Cudoghams in een jaar 8624,24 euro aan kinderbijslag ontvangen.

Kleine sidenote, Kik zal waarschijnlijk dit jaar 18 worden en Oos 6, dus het daadwerkelijke bedrag zal wat afwijken.

Lees ook – Dit kan je leren van de familie Cudogham uit Een Huis Vol >>

familie cudogham
Bron: KRO-NCRV Fotograaf:
Stijn Ghijsen

Zoveel kinderbijslag krijgt de familie Wildeman

Priscilla en Lukas zijn moeder en (bonus)vader van zeven kinderen. Oudste zoon Vinenzo is 19 en voor hem ontvangt het gezin dus geen kinderbijslag meer. Chavelle Rafaelle, Ginger en Luciano vallen in de leeftijdsgroep van 12 tot en met 17 jaar. Prisciliano, Joshua en Giovanna vallen in de leeftijdscategorie van 6 tot en met 11 jaar. Dat betekent dat zij het volgende jaarlijks ontvangen aan kinderbijslag:

(3 x 399,27) + (3 x 339,38) = 2215,95 euro per kwartaal en dus 8863,80 euro per jaar.

Ook voor de Wildemannetjes geldt dat Chavelle Rafaelle dit jaar 18 zal worden en dat de familie Wildeman niet het hele jaar kinderbijslag voor haar zal ontvangen.

Besparen groot gezin tips een huis vol
Bron: KRO-NCRV Fotograaf:
Stijn Ghijsen

Zoveel kinderbijslag krijgt de familie Blom

Maarten en Gerdien zijn de trotse ouders van acht kinderen. Helaas is dochter Miriam niet meer in hun midden. Hun kinderen zijn wat jonger dan de kinderen van de andere twee families, dus ontvangen zij voor hen allemaal nog kinderbijslag. Tijmen en Yaél vallen in de leeftijdsgroep van 12 tot en met 17 jaar. Gideon en Julian in de groep van 6 tot en met 11 jaar. En Ezra, Jozua en Juda vallen in de jongste groep van 0 tot en met 5 jaar. Jaarlijks krijgen de Blommetjes het volgende aan kinderbijslag:

(2 x 399,27) + (2 x 339,38) + (3 x 279,49) = 2315,77 euro per kwartaal en dus 9263,08 euro per jaar. De familie krijgt daarmee dus het hoogste bedrag aan kinderbijslag van de drie families uit Een Huis Vol.

Kinderbijslag een huis vol
Bron: KRO-NCRV Fotograaf:
Stijn Ghijsen

Kinderbijslag over de grens

Nu klinkt het misschien als een vetpot, maar dat is het natuurlijk niet. Zoveel kinderen kosten nu eenmaal ook veel geld. Bovendien doet Nederland het helemaal niet zo goed ten opzichte van sommige andere Europese landen als het aankomt op kinderbijslag.

Kinderbijslag voor de familie Buddenbruck

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar twee families die eerder deelnamen aan Een Huis Vol, namelijk de Buddenbruckjes en de familie Jelies. De Buddenbruckjes verhuisden in 2019 naar Duitsland met hun elf kinderen. De kinderbijslag in Duitsland bedraagt maar liefst 250 euro per maand per kind. Ter vergelijking, in Nederland is dat gemiddeld maar 113 euro per maand per kind. Nog niet eens de helft.

Rob Buddenbruck liet aan Kek Mama weten dat zij inmiddels nog maar voor zes kinderen kinderbijslag ontvangen. Dat komt neer op 1500 euro per maand. Op jaarbasis is dat dus 18.000 euro. De verhuizing heeft ze in dat opzicht dus géén windeieren gelegd.

Belangrijke sidenote, hierin is geen rekening gehouden met extra toeslagen en regelingen zoals het kindgebondenbudget in Nederland of de Kinderzuschlag (Duitse vorm van kindgebondenbudget) die afhankelijk zijn van het inkomen. Het gaat hier puur om kinderbijslag waar iedere ouder recht op heeft.

Kinderbijslag voor de familie Jelies

Dan de familie Jelies, die onlangs emigreerden naar Spanje. Zij doen het wat dat betreft een stuk minder goed. Het gezin van Johan en Janneke Jelies telt negen kinderen: Jennie is de oudste, gevolgd door Aida, Jantine, Albertine, Harrie, Carolien, Janna, Williene en Johni. In Spanje ontvangt het gezin echter helemaal geen kinderbijslag. Wel is er een nieuwe regeling waarbij nieuwe ouders 100 euro per maand kunnen aanvragen voor kinderen van 0 tot 3 jaar, maar de Jelies komen er dus op dat gebied bekaaid vanaf.

In onze berekening is uitgegaan van het hoogte van de kinderbijslag die per 2024 geldt, dit bedrag staat vast voor twee kwartalen en wordt daarna herzien. Sommige kinderen zullen ook gedurende het jaar verschuiven naar een andere leeftijdscategorie. Het bedrag dat wij noemen is dus indicatief.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.