TikTok, YouTube, Instagram, Snapchat… Kinderen zijn online en niet zo’n beetje ook. Zelfs de allerkleinsten swipen soepeler dan wij ooit een Nokia-menu door kwamen. Maar hoe zorgen we ervoor dat ze veilig blijven in die digitale jungle? Daar draait Safer Internet Day om.
Lees verder onder de advertentie
Wat is Safer Internet Day?
Safer Internet Day is een wereldwijde dag die draait om bewustwording en educatie over online veiligheid. Ieder jaar, op de tweede dinsdag van februari, wordt wereldwijd aandacht besteed aan cyberveiligheid, privacy en een positief online klimaat. Denk aan thema’s als online pesten, schermtijd, privacy-instellingen en het herkennen van fake news.
Het idee is simpel: kinderen, ouders, scholen en bedrijven werken samen om het internet een veiligere plek te maken. En dat is hard nodig, want het internet groeit sneller dan wij “zet die iPad uit” kunnen zeggen.
Waarom is dit belangrijk voor ouders?
Laten we eerlijk zijn: onze kids weten vaak meer over social media dan wij. Maar dat betekent niet dat ze zich bewust zijn van de gevaren. Cyberpesten, ongepaste content en online oplichting zijn voor hen net zo reëel als voor ons. En wist je dat kinderen steeds jonger in aanraking komen met schadelijke beelden en fake news?
Lees verder onder de advertentie
Juist daarom is Safer Internet Day hét moment om: ✅ Met je kind te praten over online gedrag (zonder meteen de politieagent uit te hangen). ✅ Privacy-instellingen en wachtwoorden te checken (ja, ook op die oude YouTube Kids-account). ✅ Grenzen te stellen aan schermtijd en content (hint: Netflix Kids is niet waterdicht). ✅ Te leren over digitale veiligheid – want eerlijk, ook wij kunnen soms nog wat bijspijkeren.
Een veilig internet begint bij ons ouders
We kunnen als ouders het internet niet ineens 100 procent veilig maken en onze kinderen voor alles behoeden, maar we kunnen wél bewustere keuzes maken. Door zelf het goede voorbeeld te geven en open gesprekken te voeren, helpen we onze kinderen om slimme en veilige digitale gebruikers te worden.
Lees verder onder de advertentie
Dus, pak die kans: vraag je kind hoe het online gaat, check samen de instellingen en laat zien dat je interesse hebt in hun digitale wereld. Want hoe veiliger zij online zijn, hoe geruster wij kunnen slapen.
Om ouders op weg te helpen door the digital jungle, schrijven Marjolein en Martine van het bedrijf ChatLicense elke maand een column over veilig omgaan met internet, smartphones en sociale media. Hier lees je hun columns met lezersvragen terug. Doe er je voordeel mee!
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.