Veerkracht, zelfvertrouwen, minder angst, meer probleemoplossend vermogen en betere sociale vaardigheden… Dat gun je elk kind, toch? Dan moet je je kind het alleen ook gunnen om risicovol te spelen.
Lees verder onder de advertentie
Krijg je meteen pijn in je buik bij het idee dat je kind iets potentieel gevaarlijks doet? Je bent niet de enige. Wetenschappers bevelen namelijk aan om kinderen wat losser te laten, omdat risicovol spel juist heel belangrijk is voor een gezonde fysieke, mentale en emotionele ontwikkeling, zo valt te lezen in het AD. Daar hebben kinderen dus ook zeker wat aan op latere leeftijd.
Lees verder onder de advertentie
Risicovol maar niet onverantwoord
Natúúrlijk moet het niet onverantwoord worden en zal je per leeftijd moeten bekijken wat verstandig is en wat niet. Maar kinderen niet buiten laten spelen, niet op klimrekken of in bomen laten klimmen, uit angst dat hen iets zal gebeuren, schaadt hen echt in hun ontwikkeling, zien onderzoekers. Risicovol spelen is nodig om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals ruimtelijk inzicht en coördinatie, maar ook zelfvertrouwen.
Oké, maar hoe pak je zoiets aan? Je bent natuurlijk ook niet voor de lol angstig dat je kind iets overkomt, daar kan je weinig aan doen. En je bent zeker niet de enige. De onderzoekers zouden graag zien dat er onlinetrainingsmethoden komen voor ouders en opvoeders om hen de voordelen te laten zien van risicovol spelen.
Projecteer je eigen angst niet
Ook opvoedcoach Sophia van Splunteren drukt ouders op het hart: draag je eigen angsten niet over op je kinderen. Zij helpt ouders in haar masterclasses hun kind opvoeden, én zichzelf op te voeden tot betere ouders. Want dat gaat altijd samen, zo stelt Sophia. Ook psycholoog Aliza Pressman heeft een kijk op een veelgemaakte fout bij het opvoeden, dat is volgens haar namelijk dit.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…