Film- en televisiemaker Burny Bos, bekend van Rembo & Rembo, Villa Achterwerk, Abeltje, Otje en Minoes, ergert zich aan het gebrek aan creativiteit in televisieland. Hij vindt dat de publieke omroep geen eigen identiteit meer heeft, de kijkcijfers vooropstelt en dat het televisielandschap verloederd is.
Lees verder onder de advertentie
Dat vertelt hij in een interview met de Volkskrant.
Alleen bezig met kijkcijfers
‘Het wordt steeds erger. Het publieke bestel is verloederd, met die netmanagers die het voor het zeggen hebben en denken dat er moet worden geconcurreerd met de commerciële zenders’, zegt hij. ‘Maak verdomme gewoon mooie dingen in plaats van alleen maar op de kijkcijfers te letten.’
Ook leerzame elementen
De producent, die ook films als Pluk van de Petteflet en Ja zuster, nee zuster op zijn naam heeft staan en meer dan veertig kinderboeken schreef, vindt het belangrijk dat er naast vermaak ook leerzame elementen terugkomen in de programma’s. Educatieve programma’s die in de les onder toezicht van de juf of meester worden uitgezonden, maar ook programma’s waar op het schoolplein over gepraat wordt. ‘Ik vermaak de kinderen en voed ze op door bepaald gedrag te laten lukken of juist te laten mislukken. We zijn niet dé opvoeders, maar voeden wel op. Daar moeten we ons voortdurend van bewust zijn. Maar zonder opgeheven vingertje. En zonder boodschap.’
De tijd dat kindertelevisie in Hilversum nog belangrijk werd gevonden, vindt Bos voorbij. ‘De makers, de creatievelingen, zijn foetsie. Het talent is er nog steeds, hoor, maar niet in Hilversum. Ze schrijven boeken, gaan het theater in, openen winkels of restaurants. Het barst van de creativiteit, maar de publieke omroep is langzamerhand een filiaal van McDonald’s geworden en de drie-eenheid van ouders, school en tv bestaat niet meer. Kinderen voeden tegenwoordig zichzelf op met internet’, aldus Bos.
Lees verder onder de advertentie
Producent Burny Bos
Burny Bos is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Daarnaast werkte hij als acteur mee aan kinderprogramma’s op radio en televisie. Door zijn achtergrond als leraar vindt hij het belangrijk om ook educatie mee te brengen in zijn programma’s en films. Met zijn productiemaatschappij BosBros heeft hij onder andere een aantal boeken van Annie M.G. Schmidt verfilmd en heeft hij daar veel prijzen mee gewonnen. De 78-jarige Bos lijdt aan asbestkanker en wordt niet meer beter. Om hem te eren wordt veel van zijn werk getoond tijdens het Cinekid Festival (15 t/m 30 oktober). Iedere dag zal daar een van zijn grote klassiekers te zien zijn.
Bron: Volkskrant,Nu.nl, Telegraaf.nl
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.