Producent ‘Abeltje’ vindt kinderseries steeds slechter worden: ‘Maak gewoon mooie dingen’

14.10.2022 17:47
producent films volwassenen pathe thuis

Film- en televisiemaker Burny Bos, bekend van Rembo & Rembo, Villa Achterwerk, Abeltje, Otje en Minoes, ergert zich aan het gebrek aan creativiteit in televisieland. Hij vindt dat de publieke omroep geen eigen identiteit meer heeft, de kijkcijfers vooropstelt en dat het televisielandschap verloederd is.

Dat vertelt hij in een interview met de Volkskrant.

Alleen bezig met kijkcijfers

‘Het wordt steeds erger. Het publieke bestel is verloederd, met die netmanagers die het voor het zeggen hebben en denken dat er moet worden geconcurreerd met de commerciële zenders’, zegt hij. ‘Maak verdomme gewoon mooie dingen in plaats van alleen maar op de kijkcijfers te letten.’

Ook leerzame elementen

De producent, die ook films als Pluk van de Petteflet en Ja zuster, nee zuster op zijn naam heeft staan en meer dan veertig kinderboeken schreef, vindt het belangrijk dat er naast vermaak ook leerzame elementen terugkomen in de programma’s. Educatieve programma’s die in de les onder toezicht van de juf of meester worden uitgezonden, maar ook programma’s waar op het schoolplein over gepraat wordt. ‘Ik vermaak de kinderen en voed ze op door bepaald gedrag te laten lukken of juist te laten mislukken. We zijn niet dé opvoeders, maar voeden wel op. Daar moeten we ons voortdurend van bewust zijn. Maar zonder opgeheven vingertje. En zonder boodschap.’

Lees ook – Zet maar in je agenda: dit zijn de leukste uitjes in de herfstvakantie

Kinderen voeden zichzelf op

De tijd dat kindertelevisie in Hilversum nog belangrijk werd gevonden, vindt Bos voorbij. ‘De makers, de creatievelingen, zijn foetsie. Het talent is er nog steeds, hoor, maar niet in Hilversum. Ze schrijven boeken, gaan het theater in, openen winkels of restaurants. Het barst van de creativiteit, maar de publieke omroep is langzamerhand een filiaal van McDonald’s geworden en de drie-eenheid van ouders, school en tv bestaat niet meer. Kinderen voeden tegenwoordig zichzelf op met internet’, aldus Bos.

Producent Burny Bos

Burny Bos is een Nederlandse producent, scenario- en kinderboekenschrijver. Daarnaast werkte hij als acteur mee aan kinderprogramma’s op radio en televisie. Door zijn achtergrond als leraar vindt hij het belangrijk om ook educatie mee te brengen in zijn programma’s en films. Met zijn productiemaatschappij BosBros heeft hij onder andere een aantal boeken van Annie M.G. Schmidt verfilmd en heeft hij daar veel prijzen mee gewonnen. De 78-jarige Bos lijdt aan asbestkanker en wordt niet meer beter. Om hem te eren wordt veel van zijn werk getoond tijdens het Cinekid Festival (15 t/m 30 oktober). Iedere dag zal daar een van zijn grote klassiekers te zien zijn.

Bron: Volkskrant, Nu.nl, Telegraaf.nl

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.