Hoera, je bent zwanger! Je droomt al een lange tijd over dat moment waarop de verloskundige het geslacht onthult. Maar dan blijkt het niet wat je gehoopt had. Wat als je teleurgesteld bent? In de EO-podcast De Koningswens duiken Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden in de wereld van geslachtsteleurstelling.
Lees verder onder de advertentie
“Als het maar gezond is”, roepen we vaak tijdens een zwangerschap. Dat is natuurlijk ook zo, maar geslachtsteleurstelling komt wel degelijk voor. Vaker dan ouders durven toe te geven.
Baby op bestelling
Dat sommige ouders (of opa’s en oma’s) liever een jongen of meisje willen, is niet nieuw. Zo barstte de schoonmoeder van Carmen in huilen uit toen ze hoorde dat ze een kleindochter kreeg. Wat wél nieuw is? Dat je tegenwoordig met embryoselectie daadwerkelijk het geslacht kunt bepalen. En daar stopt het niet: je kunt ook kiezen voor oogkleur of andere eigenschappen. Een baby op bestelling, zeg maar. Of we dat moeten willen is een andere vraag, maar het laat zien hoe belangrijk tegenwoordig de voorkeuren blijken te zijn.
Het idee voor deze podcast ontstond dan ook toen de makers hoorden dat sommige vrouwen hun zwangerschap zelfs willen beëindigen als het kindje niet het ‘juiste’ geslacht heeft. Heftig? Absoluut. Maar het roept ook grote vragen op. Hoeveel controle willen we over het leven? En kunnen we nog omgaan met dingen die anders lopen dan we hadden gehoopt?
In vijf afleveringen onderzoeken Van den Toren en Van der Linden hoe de wens voor een bepaald geslacht doorslaat in een discussie over de maakbaarheid van het leven. De podcast De Koningswens is te beluisteren in de NPO Luister app en via alle bekende podcast-platforms.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…