Weinig dingen doen zoveel pijn als een bevalling, toch? Amerikaanse onderzoekers doken in de wereld van helse pijnen en kwamen tot een verrassende conclusie.
Lees verder onder de advertentie
Voor het onderzoek ondervroegen wetenschappers 1604 mensen met een bovengemiddelde ervaring in pijn lijden. We hebben het hier over ervaringsdeskundigen op het gebied van bevallingen, nierstenen, pancreatitis, hartaanvallen, gebroken botten, schotwonden en steekwonden. Maar deze groep had nog één ding gemeen: ze leden allemaal aan clusterhoofdpijn.
Lees verder onder de advertentie
Ergste pijn
De deelnemers kregen de vraag om op een schaal van 0 tot 10 de heftigste pijn die ze ooit hadden ervaren te beoordelen. En wat bleek? Clusterhoofdpijn behaalde plek één met een 9,7 op de pijnschaal. Bevallen kwam op de tweede plek met een 7,2.
Als je het nog nooit hebt gehad: lucky you. Clusterhoofdpijn is een intense, stekende pijn die in aanvallen komt en zich meestal rond één oog ophoopt. En nee, dit is niet ‘gewoon een flinke hoofdpijn’. De pijn is zo intens dat veel mensen letterlijk niet stil kunnen blijven zitten en soms zelfs met hun hoofd tegen de muur bonken – puur om de pijn te verleggen.
Lees verder onder de advertentie
Endometriose
Iets wat niet in de lijst staat, maar volgens veel vrouwen ook behoorlijk slopend is? Endometriose. Eén op de tien vrouwen loopt ermee rond, terwijl de diagnose soms wel tien jaar op zich kan laten wachten. Hoe dat zit lees je hier.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.