6 op de 10 peuters gaat ondanks advies niet naar de tandarts

15.12.2022 10:19
zoveel kinderen nooit naar tandarts Beeld: Shutterstock

Meer dan de helft van de kinderen van 2 en 3 jaar oud gaat niet naar de tandarts. Dat blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer. En dat terwijl ouders geadviseerd worden om hun peuter twee keer per jaar naar de tandarts te brengen.

In Amsterdam, Staphorst, Diemen, Rotterdam en Dordrecht ligt het percentage nog hoger: daar gaat meer dan 70 procent van de jonge kinderen niet naar de tandarts. In het Noord-Brabantse Boekel gaat het merendeel wel op controle. 30 procent van de peuters komt daar nooit bij de tandarts.

Misverstanden

Volgens Independer zorgen misverstanden ervoor dat veel ouders hun kind niet meenemen naar de tandarts. “Kinderen tot achttien jaar hebben altijd gratis tandzorg. Ook als de ouders geen tandverzekering hebben”, vertelt expert Mirjam Prins. Het advies geldt om kinderen vanaf twee jaar voor een periodieke controle naar de tandarts te brengen. Dat is ook het moment waarop je hun tanden niet één, maar twee keer per dag poetst. “Kinderen tijdig naar de tandarts laten gaan bevordert de ontwikkeling van het gebit en verkleint angst op latere leeftijd. Het wordt daarom aangeraden om ook jonge kinderen mee te nemen op controle.”

Lees ook: Jouw kind bang voor de tandarts? Neem ‘m mee naar de kindertandarts

Bron: Independer

De feestdagen staan voor de deur. Ben jij nog op zoek naar cadeau inspiratie? Wij hebben een perfecte kerstdeal voor je: 4x Kek Mama magazine voor maar 15 euro. Kek Mama is de #1 glossy voor moeders, met kinderen van 0 tot 12 jaar. Kek Mama brengt je elke maand eerlijke verhalen, persoonlijke interviews en herkenbare columns. Sluit snel de deal af, want op=op.