Jouw kind bang voor de tandarts? Neem ‘m mee naar de kindertandarts

31.12.2020 11:52
kindertandarts angst tandarts Beeld: Getty Images

Als je kind doodsbang is om naar de tandarts te gaan, kun je een afspraak maken bij een speciale kindertandarts. Wat die precies doet, leggen we je uit.

Een kindertandarts wordt ook wel een pedodontoloog genoemd en is gespecialiseerd in kindertandheelkunde. Oftewel: hij weet alles over een jong gebit, maar kan ook heel goed omgaan met de angsten die kinderen voor de tandarts hebben.

Ook als je kind gedragsproblemen heeft of een lichamelijke of verstandelijke beperking, kun je hem meenemen naar een kindertandarts.
 

Wat doet een kindertandarts?

Simpel: in principe voert hij dezelfde behandelingen uit als een gewone tandarts, zoals polijsten of een fluorbehandeling uitvoeren. Maar omdat hij een speciale opleiding heeft gevolgd, kan hij het gedrag van je kind beter inschatten.

Zo weet hij beter hoe hij hiermee om moet gaan en kan hij het vertrouwen van je kind winnen. Dit gaat natuurlijk niet in één afspraak, daarvoor zijn wel meerdere consulten nodig.
 

Lees ook:
Voor het eerst met je kind naar de tandarts? Lees deze tips >

 

Hoe verloopt een consult?

Dat hangt natuurlijk af van wat er precies moet gebeuren, maar bij iedere behandeling vertelt de kindertandarts je kind wat hij gaat doen. En na afloop legt hij uit wat je kind de volgende keer kan verwachten. De apparatuur wordt samen bekeken en kinderen mogen vragen stellen: hoe werkt alles precies?

Ook is de praktijk vaak kindvriendelijk ingericht, met speelgoed en kleurplaten. Soms krijgt je kind na afloop een klein presentje mee.

Is je kind eenmaal over zijn grootste angst voor de tandarts heen? Of is hij groot genoeg om naar een reguliere tandarts te gaan? Dan neemt die de behandelingen weer over.
 

Wat kost een behandeling?

Tandartskosten voor kinderen worden vergoed uit de basisverzekering. De behandelingen bij de kindertandarts vallen daar ook onder.
 

Waar vind je een kindertandarts?

Op deze site kun je een kindertandarts bij jou in de buurt vinden. Je kunt hier alleen terecht op verwijzing van je eigen tandarts, de huisarts of een medisch specialist.

Bron: NVVK & Allesoverhetgebit.nl

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >