Dit weekend gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we de klok een uurtje vooruit zetten, van 02.00 uur naar 03.00 uur.
Lees verder onder de advertentie
Het resultaat? ’s Ochtends blijft het iets langer donker, maar ’s avonds genieten we langer van het zonlicht. Een traditie die jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.
Waarom?
Maar waarom doen we dit eigenlijk? De zomertijd werd in Nederland officieel geïntroduceerd in 1977, met als doel om het daglicht beter af te stemmen op de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daarnaast dachten we zo te kunnen besparen op verlichting. Het klinkt als een slimme zet, toch?
Lees verder onder de advertentie
Maar niet ieder land doet mee met dit ritueel. Ongeveer zeventig landen, waaronder de meeste Europese landen, verzetten halfjaarlijks de klok. Toch zijn er uitzonderingen, zoals Armenië, Rusland en Turkije. En ja, dat kan soms voor wat verwarrende tijdsverschillen zorgen.
En dan die eeuwige vraag: gaat de klok nou vooruit of achteruit? Hier een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar springt de klok vooruit, terwijl in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, de klok achteruit gaat.
Tips voor kids
Voor kinderen kan de overgang naar de zomertijd lastig zijn. Het verzetten van de klok kan hun interne klok en slaapritme een beetje in de war schoppen, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen en ’s ochtends uit bed te komen.
Als kinderslaapcoach deelt Daisy Oppelaar van Dais and Nights waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Op haar Instagram kanaal deelt Daisy vier handige tips om de zomertijd overgang van dit weekend in goede banen te leiden.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.