Dit weekend gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we de klok een uurtje vooruit zetten, van 02.00 uur naar 03.00 uur.
Lees verder onder de advertentie
Het resultaat? ’s Ochtends blijft het iets langer donker, maar ’s avonds genieten we langer van het zonlicht. Een traditie die jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.
Waarom?
Maar waarom doen we dit eigenlijk? De zomertijd werd in Nederland officieel geïntroduceerd in 1977, met als doel om het daglicht beter af te stemmen op de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daarnaast dachten we zo te kunnen besparen op verlichting. Het klinkt als een slimme zet, toch?
Lees verder onder de advertentie
Maar niet ieder land doet mee met dit ritueel. Ongeveer zeventig landen, waaronder de meeste Europese landen, verzetten halfjaarlijks de klok. Toch zijn er uitzonderingen, zoals Armenië, Rusland en Turkije. En ja, dat kan soms voor wat verwarrende tijdsverschillen zorgen.
En dan die eeuwige vraag: gaat de klok nou vooruit of achteruit? Hier een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar springt de klok vooruit, terwijl in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, de klok achteruit gaat.
Tips voor kids
Voor kinderen kan de overgang naar de zomertijd lastig zijn. Het verzetten van de klok kan hun interne klok en slaapritme een beetje in de war schoppen, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen en ’s ochtends uit bed te komen.
Als kinderslaapcoach deelt Daisy Oppelaar van Dais and Nights waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Op haar Instagram kanaal deelt Daisy vier handige tips om de zomertijd overgang van dit weekend in goede banen te leiden.
Het dochtertje van Famke had zo’n zin in het kinderfeestje op het strand van een van haar beste vriendinnetjes, maar het liep uit op veel pijn en verdriet. Het meisje bleek namelijk niet ingesmeerd te zijn en kwam vuurrood thuis. Ze was mega verbrand.
In de nieuwste aflevering van Het Waren Twee Fantastische Dagen op SBS6 doet Jaimie Vaes een boekje open. Ze vertelt openhartig over haar gewelddadige relatie met rapper Lil Kleine, aka Jorik.
Ze spelen samen, twee meisjes van een jaar of zeven. Boven op de kinderkamer, urenlang zoet met knuffels, tekenspullen en fantasieën. Het lijkt een droom van een speelafspraak. Tot de avond valt en boven tafel komt wat ze daar echt deden.
Ruzie met je moeder: sommigen moeten er niet aan denken, voor anderen is het al jaren hun realiteit. Natasja en haar moeder kregen ruzie en sindsdien heeft haar moeder haar dochter niet eens kunnen zien opgroeien.
In Spanje hebben kinderen maar liefst drie maanden zomervakantie. In Nederland is dat maar (“maar?”) zes weken. Is het tijd om in Nederland de zomervakantie ook te verlengen? We vroegen het jullie.