Overgang naar zomertijd: tips van een kinderslaapcoach

30.03.2024 11:05
Beeld: Getty Images

Vannacht, op de nacht van zaterdag 30 maart naar zondag 31 maart 2024. gaat de zomertijd in. Dat betekent dat we de klok een uurtje vooruit zetten, van 02.00 uur naar 03.00 uur.

Het resultaat? ’s Ochtends blijft het iets langer donker, maar ’s avonds genieten we langer van het zonlicht. Een mooie traditie die jaarlijks plaatsvindt op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Waarom?

Maar waarom doen we dit eigenlijk? De zomertijd werd in Nederland officieel geïntroduceerd in 1977, met als doel om het daglicht beter af te stemmen op de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Daarnaast dachten we zo te kunnen besparen op verlichting. Het klinkt als een slimme zet, toch?

Maar niet ieder land doet mee met dit ritueel. Ongeveer zeventig landen, waaronder de meeste Europese landen, verzetten halfjaarlijks de klok. Toch zijn er uitzonderingen, zoals Armenië, Rusland en Turkije. En ja, dat kan soms voor wat verwarrende tijdsverschillen zorgen.

Ezelsbruggetje

En dan die eeuwige vraag: gaat de klok nou vooruit of achteruit? Hier een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar springt de klok vooruit, terwijl in het najaar, wanneer de temperaturen dalen, de klok achteruit gaat.

Vier de lente: Lente in de stad: 10 kinderboerderijen in Rotterdam

Tips voor kids

Voor kinderen kan de overgang naar de zomertijd lastig zijn. Het verzetten van de klok kan hun interne klok en slaapritme een beetje in de war schoppen, waardoor het moeilijker kan zijn om in slaap te vallen en ’s ochtends uit bed te komen.

Als kinderslaapcoach deelt Daisy Oppelaar van Dais and Nights waardevolle tips en trucs met Kek Mama, in antwoord op de vijf meest gestelde vragen over slaap. Op haar Instagram kanaal deelt Daisy vier handige tips om de zomertijd overgang van dit weekend in goede banen te leiden.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het beste nieuws? Je kroost wordt zondag als het goed is een uur later wakker..

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.