Volgens experts maken ouders zich te snel zorgen over alledaagse kinderproblemen

13.08.2024 06:00

Krijg je het al benauwd bij het idee van je kleintje dat niet wil slapen, bedplassen, of die ene vervelende driftbui heeft? Geen zorgen, je bent echt niet alleen.

Blijkbaar staan we tegenwoordig in de rij om hulp te vragen voor de kleinste ‘problemen’ die onze kinderen kunnen hebben. En ja, dat is een trend die steeds zichtbaarder wordt.

Generatie Google

Sociale media spelen een grote rol in hoe snel ouders professionele hulp inschakelen, aldus Marielle Balledux, senior adviseur Opgroeien en Opvoeden bij het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Ze legt uit dat ouders vaak meteen beginnen met eindeloos googelen bij alledaagse problemen van hun kinderen. Hoewel veel van deze problemen vanzelf overgaan, zorgt de overvloed aan online informatie voor meer onzekerheid. “Ouders hebben het gevoel het perfect te moeten doen en schakelen daardoor sneller over naar formele hulpverlening. Terwijl perfect ouderschap niet bestaat.” 

Lees ook – Zó stel je Google Maps in op alleen kinderwagen-toegankelijke routes

Minder sociaal

Vroeger was het normaal om even met de buren of de schoolpleinmoeders te praten over de nieuwste drama’s in het opvoeden. Tegenwoordig lijken sociale netwerken een stuk minder ‘sociaal’ en een stuk meer ‘paniekerig’. Balledux merkt op dat ouders minder vaak hun eigen netwerk inschakelen. “Jongere ouders lijken vergeten dat het vaak helpt om gewoon even met anderen te praten die misschien precies hetzelfde hebben meegemaakt.”

Elsbeth Vermeulen, oprichter van de Oudertelefoon, bevestigt deze trend en merkt op dat veel vragen van jonge ouders over alledaagse zorgen gaan. “Ouders weten niet meer zo goed wat normaal is en wat niet,” legt ze uit. Ook zij wijst op de verwarrende invloed van sociale media. “De overvloed aan informatie maakt het niet altijd duidelijker. Sterker nog, het kan juist leiden tot meer zorgen.”

Lees ook – ‘Oudertelefoon, de Kindertelefoon’ voor ouders: de vijf meest gestelde vragen

De juiste begeleiding

Het leven van ouders is tegenwoordig een circus van ballen die in de lucht gehouden moeten worden. Van werk tot sociale verplichtingen, en nu ook nog eens een kind dat niet wil slapen of heel hard huilt om niets. Lucy Smit, een jeugdarts, wijst op de enorme toename van vragen over eet- en slaapproblemen. “Voor deze kwesties heb je de medewerking van je kind nodig, iets wat je helaas niet altijd zelf kunt sturen,” legt ze uit. “Het is belangrijk dat ouders zich hiervan bewust zijn.”

Volgens Smit zorgt de drukte in het leven van ouders er vaak voor dat ze uitgeput raken. “Als hun kind dan niet goed slaapt, willen ze snel een oplossing,” zegt ze. “Maar dat is vaak niet zo eenvoudig. Je ziet daardoor een enorme stijging van het aantal betaalde slaapcoaches. Het is jammer, want de jeugdgezondheidszorg kan die hulp ook bieden. Vaak ligt de oplossing voor slaapproblemen in geduld, voorspelbaarheid, rust en het verminderen van prikkels. Met de juiste begeleiding kunnen ouders dit doorgaans heel goed zelf aanpakken.”

Lees ook – Oei ik groei-sprongetjes kloppen niet, volgens socioloog en kinderslaapcoach

Hoge eisen

Martijn Spoelstra, bestuurslid van de AJN Jeugdartsen Nederland, merkt op dat ouders tegenwoordig ‘hoge eisen aan zichzelf en hun kinderen stellen’. Waar ouders vroeger vooral de adviezen van hun huisarts volgden, hebben ze nu ‘meer behoefte aan flexibele aandacht en gezamenlijke besluitvorming’. “Ze googelen eerst alles en vragen vervolgens wat onze mening is.”

Spoelstra vindt het ‘mooi’ dat ouders zo betrokken zijn en zich willen informeren, maar hij wijst erop dat ze ook vaak ‘informatie lezen die onzin is’. Dit verhoogt de druk op de zorg en maakt de wachtlijsten langer. Bovendien speelt de toenemende sociale druk een rol: “Ouders groeien op in een tijd waarin niet alleen hun eigen prestaties belangrijk zijn, maar ook het overtreffen van anderen.”

Dus?

Het is prima om af en toe hulp te zoeken, maar vergeet niet dat een beetje geduld en een goed gesprek met je omgeving ook veel kan doen. En misschien, heel misschien, is het goed om af en toe Google even te laten rusten en gewoon te vertrouwen op je eigen gezonde verstand. Want als je kind huilt omdat het niet wil slapen, is het misschien gewoon een fase. En die fase? Die gaat vast voorbij, net zoals die duizend artikelen op internet.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.