Heb je wel eens gehoord van de Oudertelefoon? Deze hulplijn, opgericht door klinisch psycholoog Elsbeth Vermeulen in 2020, is er voor ouders en opvoeders met vragen.
Lees verder onder de advertentie
In een wereld waar opvoeden steeds uitdagender wordt, biedt de Oudertelefoon anoniem advies en een luisterend oor. Of je nu worstelt met het verdelen van taken, communicatieproblemen of vragen hebt over de puberteit van je kind. Geen vraag is te klein of te groot voor hun team van vrijwilligers.
Lees verder onder de advertentie
Veel voorkomende opvoedvragen
De top vijf vragen die bij de Oudertelefoon binnenkomen, gaan over dagelijkse uitdagingen:
1. Hoe houd ik alle ballen in de lucht? “We krijgen vaak ouders aan de lijn die niet weten hoe ze alle ballen in de lucht moeten houden als het gaat om opvoeding. Hierin speelt de rol van de partner een belangrijke rol. We merken vaak dat de vrouw veel meer oppakt binnen het gezin waardoor het soms te veel kan zijn.”
2. Communicatie met partner en kind “Ouders krijgen regelmatig te maken met een kind dat niet wil luisteren of een partner die niet snapt wat ze precies bedoelen. Het kan bijvoorbeeld heftig zijn als je als ouders samen iets gedaan moet krijgen, maar niet op één lijn zit. Dit soort miscommunicatie kan soms uitlopen op een conflict.
3. Ouders met pubers “Wanneer je kind begint met puberen zal het een seksuele- en identiteitsontwikkeling ondergaan . Hierdoor zal de communicatie tussen ouder en kind veranderen. Er kunnen flink grenzen worden opgezocht, wat veel ouders extreem ingewikkeld vinden. Ook vinden zij sommige onderwerpen taboe of schamen zij zich er voor, waardoor ze het niet met vrienden willen bespreken.”
4. Gescheiden ouders We worden vaker gebeld door gescheiden ouders die er niet uitkomen met hun ex-partner. Ook zijn ze wel eens bang om hun kind te verliezen: ‘als ik niet toegeef aan de wensen van mijn kind willen ze niet meer bij mij wonen’, is hun grootste angst.”
5. Mijn kind gedraagt zich anders “Ouders maken zich wel eens zorgen als hun kind zich anders gedraagt dan normaal of als het zich anders gedraagt dan andere kinderen in de omgeving. Veel voorkomende voorbeelden daarvan zijn het hebben van driftbuien of niet willen eten of slapen.”
Volgens Elsbeth Vermeulen hoeft niemand zich te schamen om hulp te vragen. De Oudertelefoon is juist opgericht om ouders te ondersteunen in uitdagende tijden. Of het nu gaat om dagelijkse opvoedvragen of om een kind dat crimineel gedrag vertoont, de Oudertelefoon biedt ondersteuning. Alleen bij ernstige fysieke problemen verwijzen ze door naar een arts.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Het kabinet presenteert de voorjaarsnota met maatregelen die de portemonnee van veel Nederlanders raken. Belastingverhogingen en een verlaging van het kindgebonden budget staan centraal in de plannen om de begroting sluitend te krijgen.