Onderzoek wijst uit: We kijken massaal in de telefoon van onze kinderen

13.02.2024 12:42
schermtijd verkorten kind 5 stappen Beeld: Getty Images

We kijken massaal mee in de telefoon van onze kinderen. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat maar liefst 70% van de ouders de telefoon van hun kind checkt.

Het onderzoek werd gedaan onder bijna duizend ouders met kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. 70% keek ik weleens in de telefoon van hun kinderen. We kijken dan vooral met een schuin oog mee met sociale media, zoals WhatsApp, Snapchat en TikTok (60%). Daarnaast bekijkt 58% van de ouders de inhoud van verborgen mappen met foto’s en video’s.

Lees ook – ‘Ik ben verslaafd aan mijn telefoon, maar mijn kinderen krijgen er geen’ >

Sherlock

We spelen niet Sherlock Holmes uit nieuwsgierigheid, maar omdat we willen weten of wat onze kinderen delen wel veilig is. Zo bekijkt 55% van de ouders de foto’s en reacties die hun kinderen online plaatsen, en 51% houdt de locatie van hun zoon of dochter in de gaten. Toch spitten we niet iedere geschiedenis door: de online zoekgeschiedenis en belgeschiedenis van onze kroost laten we vaker voor wat het is.

Kan dat wel, zomaar meegluren? Ja hoor, 88% vindt het niet meer dan normaal. Slechts 5% vindt het een schending van de privacy. Wanneer moet die controle dan ophouden? 60% vindt dat het de hoogste tijd is als het kind 16 jaar is, terwijl 90% vindt dat dit pas hoeft als het kind 18 en volwassen is.

Kijk jij weleens in de telefoon van je kind? Waarom wel of waarom niet? Laat het weten op onze socials!

Kek Mama Editie 1 van 2024, liefde en seks, ligt nu in de winkelWil je dat de glossy altijd als eerste bij jou op je deurmat valt? Abonneer je dan nu voor slechts €29,95 per jaar.