ORS: het cruciale poedertje dat kinderen te vaak wordt onthouden

12.02.2024 10:05

Elk jaar overlijden meer dan 500.000 kinderen aan diarree. Best bizar als je bedenkt dat een simpel poedertje dat je vast kent, genaamd ORS, hen mogelijk had kunnen redden.

Dit spul, een oplossing van zouten en druivensuiker, is eigenlijk een soort superheld voor de darmen. Je gooit het in water, neemt wat slokjes bij heftige diarree, en hoppa, je voorkomt uitdroging. ORS is niet duur, het werkt als een trein, en je kunt het overal ter wereld vinden. Dus, waarom gebruiken dokters het niet vaker als kids diarree hebben?

Lees ook – ‘Knuffelen tegen darmkrampjes bij baby’s: werkt dat echt?’

Verrassende inzichten

Diarree, vaak veroorzaakt door het rotavirus, is een urgente kwestie in lage- en middeninkomenslanden. Dr. Vanessa Harris, internist-infectioloog aan het Amsterdam UMC, benadrukt tegen Trouw dat ORS een krachtig middel is tegen uitdroging. Desondanks blijft het gebruik ervan achter. Een recente studie in India, gepubliceerd in Science, onthult verrassende inzichten. Acteurs deden zich voor als bezorgde ouders in privéklinieken en vroegen expliciet naar ORS of antibiotica. Het resultaat? Hoewel de meeste artsen ORS kennen, schrijft slechts 28 procent het voor als er niet specifiek om wordt gevraagd.

Waarom blijft ORS onbenut?

De onderzoekers overwogen drie hypotheses. Is ORS niet beschikbaar? Is het te goedkoop en daardoor minder aantrekkelijk voor artsen? Of wordt het niet gezien als een ‘echt medicijn’? Geld of voorraad blijkt in ieder geval geen doorslaggevende factor. Verrassend genoeg bleek de perceptie van artsen over wat patiënten willen de belangrijkste belemmering te zijn. Artsen denken dat ouders ORS niet willen vanwege de eenvoudige poedervorm.

Voor de studie had 86 procent van de artsen aangegeven ORS voor te schrijven, maar in de praktijk was dit slechts 28 procent Wanneer patiënten expliciet om ORS vroegen, werd het voorgeschreven bij 55 procent van de gevallen. Dit wijst op de noodzaak van bewustwording en communicatie tussen ouders en artsen.

Ook interessant: ‘Dit zegt de kleur van ontlasting over de gezondheid van je kind’

De toekomst

Diarreeziekten kunnen erger worden door klimaatverandering. Het Amsterdam UMC leidt nu een wereldwijde groep die plekken zoekt waar klimaatverandering een grote rol speelt, zoals in Tanzania, Ghana, Italië en Roemenië. In die landen gaan onderzoekers kijken naar plekken waar mensen extra kwetsbaar zijn, bijvoorbeeld omdat boerengebieden kunnen overstromen en het eten dan vies wordt, of omdat de wc’s niet goed werken. Daar willen ze dan slimme ideeën bedenken om het probleem aan te pakken, en uitzoeken welke investeringen het beste werken om diarreeziektes te voorkomen.

De hoop is dat artsen een andere mindset ontwikkelen. ORS is geen gewoon poedertje, het redt levens. Artsen en ouders moeten beter geïnformeerd worden, zodat iedereen begrijpt hoe cruciaal ORS is en er geen levens onnodig verloren gaan.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.