Bruin, gelig, groen of zwart: de ontlasting van je kind kan verschillende kleuren hebben. Wat is normaal en bij welke kleur moet je je zorgen maken?
Lees verder onder de advertentie
Kinderen en ontlasting
Net zoals ieder kind niet even vaak naar het toilet gaat om te plassen, verschilt ook de stoelgang bij kinderen. De één gaat eens per dag, de ander gaat vaker – en weer een ander gaat maar eens in de drie dagen. Hoe vaak je kind naar het toilet gaat voor de grote boodschap, is afhankelijk van wat hij eet en drinkt. Ook beweging en stress spelen een rol. Speelt je kind veel buiten en beweegt hij dus voldoende, dan worden de darmen gestimuleerd en gaat hij vaker naar het toilet. Heeft hij last van stress, dan kan dat op zijn darmen slaan en zal hij minder vaak moeten.
Niet alleen de frequentie, ook de kleur van poep kan variëren. De ontlasting van de meeste kinderen is lichtbruin (een soort pindakaas) of donkerbruin van kleur (zoals chocoladepasta) – net als bij volwassenen. Maar er kunnen ook groene kleurtjes te zien zijn, of rood of zwart. Wees dan alert:
Lees verder onder de advertentie
Grijze of licht bruine ontlasting
Vaak is er dan iets aan de hand met de gal. Een verstopping van de galwegen zorgt er voor dat ontlasting licht van kleur wordt, als een soort stopverf.
Gele of groene ontlasting
De kans is groot dat je kind veel groene (blad)groenten heeft gegeten, zoals spinazie, als er een gelige of groene kleur te zien is in zijn ontlasting. Maar het kan ook gaan om een maag-darm infectie of een voedselintolerantie zoals Coeliakie.
Lees verder onder de advertentie
Rode ontlasting
Is er iets roods te zien, dan heeft je kind misschien bietjes of rode kool gegeten. Maar let op: het kan ook bloed zijn. Zit het bloed op de ontlasting en veelal op het laatste beetje? Dan is er meestal een bloeding in het rectum of de anus. Zit het bloed echt in de ontlasting? Dan kan er een probleem zijn met de darmen.
Lees verder onder de advertentie
Zwarte ontlasting
Bij heel donkere of zwarte ontlasting kan het gaan om bloedverlies vanuit de maag of de darm.
Is één van deze kleuren te zien in de ontlasting van je kind? Ga dan altijd even met hem naar de huisarts om het te laten onderzoeken.
Bronnen: Darmklachten & DarmgezondheidNog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.