Oogkwaliteit van kinderen gaat hard achteruit (en dit is waarom)

07.07.2022 18:10

Steeds meer kinderen zijn bijziend, wat betekent dat ze van een afstand niet meer scherp zien. Een groot probleem, vinden oogartsen. De (niet zo verrassende) oorzaak? Beeldschermen.

Dat melden deskundigen in het AD.

Steeds vaker bijziend

Het aantal kinderen met myopie, ook wel bijziendheid genoemd, neemt in razend tempo toe. De cijfers zijn schokkend: van alle 13-jarigen is nu al een kwart bijziend. En die groep wordt dus alleen maar groter. Als je bijziend bent, is de oogbol te lang. Het brandpunt van lichtstralen die in het oog schijnen, valt niet op het netvlies, maar ervoor. En dat is wat voor het onscherpe beeld zorgt. Het Oogfonds maakt zich zorgen, want bij een derde zorgt bijziendheid uiteindelijk voor slechtziendheid of blindheid.

Lees ook: Dit moet je weten als je kind een bril nodig heeft

Beeldschermen

Grote boosdoener in dit verhaal? Je voelt ‘m al aankomen: beeldschermen. Bijziendheid kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook ontstaan door lange tijd op iets van dichtbij te focussen. En laat dat nu nét vaak een tablet, telefoon of televisie zijn. Volgens deskundigen kunnen kinderen tot twee jaar beter helemaal wegblijven van beeldschermen. Voor peuters is het advies: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Volgens Caroline Klaver, onderzoeker aan het Erasmus MC, kan buitenlicht bijziendheid wat afremmen. Genoeg buitenspelen, dus. Ook helpt het om na twintig minuten focussen even twintig seconden weg te kijken.

De overgrote meerderheid van de kinderen, maar liefst 84%, mag elke dag op een scherm, blijkt uit de grote Kek Mama KPN Digitaal Opvoeden Enquête. 70% van de moeders laat haar baby dagelijks één à twee uur een filmpje kijken. 12% doet dat zelfs drie tot vier uur.

Bron: AD, Oogfonds

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.