Steeds meer kinderen zijn bijziend, wat betekent dat ze van een afstand niet meer scherp zien. Een groot probleem, vinden oogartsen. De (niet zo verrassende) oorzaak? Beeldschermen.
Lees verder onder de advertentie
Dat melden deskundigen in het AD.
Steeds vaker bijziend
Het aantal kinderen met myopie, ook wel bijziendheid genoemd, neemt in razend tempo toe. De cijfers zijn schokkend: van alle 13-jarigen is nu al een kwart bijziend. En die groep wordt dus alleen maar groter. Als je bijziend bent, is de oogbol te lang. Het brandpunt van lichtstralen die in het oog schijnen, valt niet op het netvlies, maar ervoor. En dat is wat voor het onscherpe beeld zorgt. Het Oogfonds maakt zich zorgen, want bij een derde zorgt bijziendheid uiteindelijk voor slechtziendheid of blindheid.
Lees ook: Dit moet je weten als je kind een bril nodig heeft
Lees verder onder de advertentie
Beeldschermen
Grote boosdoener in dit verhaal? Je voelt ‘m al aankomen: beeldschermen. Bijziendheid kan erfelijk bepaald zijn, maar kan ook ontstaan door lange tijd op iets van dichtbij te focussen. En laat dat nu nét vaak een tablet, telefoon of televisie zijn. Volgens deskundigen kunnen kinderen tot twee jaar beter helemaal wegblijven van beeldschermen. Voor peuters is het advies: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Volgens Caroline Klaver, onderzoeker aan het Erasmus MC, kan buitenlicht bijziendheid wat afremmen. Genoeg buitenspelen, dus. Ook helpt het om na twintig minuten focussen even twintig seconden weg te kijken.
De overgrote meerderheid van de kinderen, maar liefst 84%, mag elke dag op een scherm, blijkt uit de grote Kek Mama KPN Digitaal Opvoeden Enquête. 70% van de moeders laat haar baby dagelijks één à twee uur een filmpje kijken. 12% doet dat zelfs drie tot vier uur.
Bron: AD, Oogfonds
Lees verder onder de advertentie
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.