Hoelang mogen baby’s en dreumesen achter een scherm zitten?

28.03.2021 22:45
baby_met_tablet

Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat jonge kinderen gemiddeld een uur en drie kwartier per dag besteden aan beeldschermen. Maar is dat wel goed voor ze?

Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids geven duidelijkheid. 

 

‘Niet nodig’

De richtlijn van een groep Nederlandse artsen is: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. “Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig”, zo stellen de organisaties. “Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken en een baby leert door alle zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk.”

 

Lees ook
Van deze speelkleden wordt jouw kind zéker blij >

 

Praten

Daarom is het volgens experts een must om veel tegen je kind te praten. “Jouw stem is het allerbelangrijkste geluid. Van beeldschermen leert je baby nog niks. Door de felle kleuren en beweging trekt de televisie of telefoon wel meteen de aandacht. Het leidt je baby dus vooral af. Als je wel media wilt gebruiken met je baby, doe dit dan bewust. Laat je baby in ieder geval niet alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij.”

 

Van  26 maart t/m 2 april vinden weer de Media Ukkie Dagen plaats. Op deze dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media? Lees hier meer over de campagne.