Onderzoek toont aan: geestelijke gezondheid is van invloed op risico op vroeggeboorte

18.08.2023 08:49

Vrouwen die worstelen met hun geestelijke gezondheid hebben een bijna 50% hoger risico op vroeggeboorte. Onderzoek naar meer dan 2 miljoen zwangerschappen in Engeland toonde een verband aan tussen de ernst van psychische problemen en het verloop van een zwangerschap.

Uit de gegevens kwam naar voren dat ongeveer 1 op de 10 vrouwen die gebruik hadden gemaakt van geestelijke gezondheidszorg een vroeggeboorte had, vergeleken met 1 op de 15 die dat niet deed.

Vroeggeboorte

De studie vond ook een duidelijk verband tussen de ernst van eerdere psychische problemen en negatieve uitkomsten van de zwangerschap. Vrouwen die in een psychiatrisch ziekenhuis waren opgenomen, hadden bijna twee keer zoveel kans op een vroeggeboorte vergeleken met vrouwen die niet eerder contact hadden gehad met de geestelijke gezondheidszorg.

Vrouwen met een voorgeschiedenis van psychische problemen liepen een hoger risico om te bevallen van een baby die te klein was voor de zwangerschapsduur (75 per 1.000 geboorten vergeleken met 56 per 1.000 geboorten).

Lees ook – Onderzoek: kinderen van rokende zwangeren hebben op 10-jarige leeftijd kleinere hersenen

Stressoren

Een van de auteurs van het rapport, Louise Howard, emeritus hoogleraar Geestelijke Gezondheid van vrouwen aan King’s College London zegt dat psychisch ziek zijn waarschijnlijk in verband gebracht wordt met zaken als vroeggeboorte en baby’s met ondergewicht, omdat het ’t stress-systeem van je lichaam beïnvloedt en dat mogelijk problemen veroorzaakt. Maar het hangt ook samen met andere factoren. Zo is de kans groter dat iemand gaat roken of andere middelen zal misbruiken door stress.

Screening geestelijke gezondheid

De studie beveelt aan dat wanneer zwangere vrouwen voor het eerst worden beoordeeld door artsen en vroedvrouwen, ze nauwkeurig en gedetailleerd moeten worden ondervraagd over hun geestelijke gezondheid.

Howard zei dat een dergelijke screening zou helpen bij het identificeren van “duidelijke rode vlaggen voor een mogelijk nadelig resultaat”.

Als er risicofactoren voor de geestelijke gezondheid zijn geïdentificeerd, kunnen ze op tijd worden behandeld, waardoor gevallen van moedersterfte, doodgeboorte, vroeggeboorte en baby’s met ondergewicht kunnen worden verminderd.

Wil je het hele onderzoek lezen? Dat kan hier.