Wallen tot op je knieën, een blik alsof je net een nachtdienst op de spoedeisende hulp hebt gedraaid en een mom brain met een geheugen als een vergiet… Elke moeder zal het herkennen.
Lees verder onder de advertentie
Moeders met slaaptekort vóélen zich niet alleen oud, maar uit onderzoek blijkt dat hun lichaam daadwerkelijk sneller veroudert na de bevalling. Dat kon er ook nog wel bij.
Van jong bloempje naar oude besje in een paar weken
Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat moeders die na de bevalling structureel minder dan zeven uur per nacht slapen, biologisch gezien drie tot zeven (!) jaar ouder kunnen worden. Jep, je leest het goed. Terwijl je baby groeit en bloeit, versnelt jouw verouderingsproces. Gewoon omdat jij ’s nachts dienst hebt als menselijke speen en/of professionele troostmachine.
Lees verder onder de advertentie
Twee klokken, dubbel pech
Volgens professor Bert van der Horst van het Erasmus MC heb je twee biologische klokken: eentje voor je dag- en nachtritme en eentje die – lekker cru gezegd – aftelt naar je einde. En wanneer die eerste klok overhoop ligt (hallo nachtvoedingen, spookuren en slaapregressies), kan die tweede zomaar een paar tandjes harder gaan lopen.
Lees verder onder de advertentie
En dat is niet alleen pech voor jou, maar ook voor je baby. Slaaptekort heeft namelijk een negatief effect op moedermelk. Maar geen paniek: permanente schade lijkt er niet te zijn. Dus tenzij je van plan was om de komende tien jaar op vier uur slaap per nacht te teren (sterkte, trouwens), zal je biologische leeftijd zich na een tijdje gewoon weer herstellen, vertelt Bert aan EditieNL.
Muizen en moedermelk
Professor Bert heeft het zelfs getest op zwangere muizen. Die kregen een ‘jetlag’ en tadaa: hun nageslacht had later meer kans op hartproblemen. Bij mensen is dit effect waarschijnlijk een stuk minder, maar eerlijk: hebben we écht een wetenschappelijk onderzoek nodig om te weten dat structureel slaaptekort niet per se een wellnesskuur is?
Lees verder onder de advertentie
Dus ja, je voelt je misschien alsof je net een marathon hebt gelopen met een zak vol met bakstenen in je armen, maar goed nieuws: als je ooit weer doorslaapt (wanneer dat ook mag zijn), trekt het allemaal wel bij. Tot die tijd: concealer, koffie en hopen dat iemand je binnenkort een nachtje ongestoord slapen cadeau doet.
En anders heeft Sanny Verhoeven nog wel wat tips voor je om door de tropenjaren heen te komen. En zij kan het weten, want zij sliep vier jaar lang niet door. Hier lees je haar 7 tips om de tropenjaren te overleven.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.