Zijn de oudste kinderen van het gezin echt verantwoordelijker en is de jongste vaker de clown van de familie of is dit aangeleerd gedrag? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt: de gezinsgrootte en de plek in het gezin maakt wel degelijk uit.
Lees verder onder de advertentie
Plek in het gezin heeft wel invloed
Onderzoekers zijn al jaren bezig om te achterhalen of geboortevolgorde invloed heeft op de persoonlijkheid van kinderen. Voorheen bleek uit studies dat de invloed op persoonlijkheid tussen oudste, middelste en jongste kinderen minimaal zijn, maar uit recent onderzoek van de Canadese Brock universiteit zijn nieuwe, verrassende resultaten gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Gezinsgrootte maakt wél uit
“De resultaten van het onderzoek laten niets aan de verbeelding over: karaktereigenschappen variëren afhankelijk van de geboortevolgorde en de grootte van het gezin”, aldus de Canadese hoogleraren pyschologie Michael Ashton en Kibeom Lee.
Het was al bekend uit eerder onderzoek dat oudsten vaak net iets slimmer zijn. Maar nu ontdekten de Canadese wetenschappers ook dat mensen uit een groot gezin hoger scoorden op coöperatieve eigenschappen zoals eerlijkheid en vriendelijkheid. Ze kunnen beter samenwerken dus. Vooral de middelste kinderen bleken hier door de gezinssamenstelling beter op te scoren. Ze hadden gemiddeld een iets betere score dan hun oudere en jongere broers en zussen.
Lees verder onder de advertentie
Geen garanties
Is elk middelste kind nu een goede samenwerker en zijn jongsten slecht in samenwerken? Nee zo zwart-wit is het niet. De onderzoekers benadrukken dat geboortevolgorde en gezinsgrootte geen garantie zijn voor een specifiek karakter.
“Als je een willekeurig iemand kiest uit een gezin van zes en deze persoon vergelijkt met een willekeurig enig kind, dan is er een kans van 60 procent dat de persoon uit het grote gezin coöperatiever is”, legt Lee uit. Je kunt dus niet alles over een persoon voorspellen op basis van geboortevolgorde.
Lees verder onder de advertentie
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Geboortevolgorde iets kleinere invloed
De gezinsgrootte heeft de meeste invloed op de persoonlijkheid van een kind, blijkt uit het onderzoek. Maar de geboortevolgorde speelt ook ook een rol. “Het effect van geboortevolgorde is klein, maar het bestaat”, aldus Ashton. De middelste kinderen lijken meer bereid tot samenwerking, omdat ze van nature de balans moeten vinden tussen jongere en oudere broers en zussen.
Lees verder onder de advertentie
Ben jij zelf een middelste kind? Dan wist je dit waarschijnlijk al lang, maar toch fijn dat de wetenschap dit nu ook bevestigt.
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.
Soms denk je alles perfect te hebben geregeld, totdat je een gigantische fout ontdekt als het al te laat is. Het overkwam Ilma met haar zorgvuldig voorbereide geboortekaartjes.
Hoe weet je wat je kind écht meemaakt tijdens een speelafspraakje? Veel ouders vinden het lastig om het gesprek hierover op gang te brengen. Psycholoog Victoria Barendsen deelt drie eenvoudige, maar doeltreffende vragen die helpen om open en eerlijke gesprekken met je kind te voeren.