Zijn de oudste kinderen van het gezin echt verantwoordelijker en is de jongste vaker de clown van de familie of is dit aangeleerd gedrag? Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt: de gezinsgrootte en de plek in het gezin maakt wel degelijk uit.
Lees verder onder de advertentie
Plek in het gezin heeft wel invloed
Onderzoekers zijn al jaren bezig om te achterhalen of geboortevolgorde invloed heeft op de persoonlijkheid van kinderen. Voorheen bleek uit studies dat de invloed op persoonlijkheid tussen oudste, middelste en jongste kinderen minimaal zijn, maar uit recent onderzoek van de Canadese Brock universiteit zijn nieuwe, verrassende resultaten gekomen.
Lees verder onder de advertentie
Gezinsgrootte maakt wél uit
“De resultaten van het onderzoek laten niets aan de verbeelding over: karaktereigenschappen variëren afhankelijk van de geboortevolgorde en de grootte van het gezin”, aldus de Canadese hoogleraren pyschologie Michael Ashton en Kibeom Lee.
Het was al bekend uit eerder onderzoek dat oudsten vaak net iets slimmer zijn. Maar nu ontdekten de Canadese wetenschappers ook dat mensen uit een groot gezin hoger scoorden op coöperatieve eigenschappen zoals eerlijkheid en vriendelijkheid. Ze kunnen beter samenwerken dus. Vooral de middelste kinderen bleken hier door de gezinssamenstelling beter op te scoren. Ze hadden gemiddeld een iets betere score dan hun oudere en jongere broers en zussen.
Lees verder onder de advertentie
Geen garanties
Is elk middelste kind nu een goede samenwerker en zijn jongsten slecht in samenwerken? Nee zo zwart-wit is het niet. De onderzoekers benadrukken dat geboortevolgorde en gezinsgrootte geen garantie zijn voor een specifiek karakter.
Lees verder onder de advertentie
“Als je een willekeurig iemand kiest uit een gezin van zes en deze persoon vergelijkt met een willekeurig enig kind, dan is er een kans van 60 procent dat de persoon uit het grote gezin coöperatiever is”, legt Lee uit. Je kunt dus niet alles over een persoon voorspellen op basis van geboortevolgorde.
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Geboortevolgorde iets kleinere invloed
De gezinsgrootte heeft de meeste invloed op de persoonlijkheid van een kind, blijkt uit het onderzoek. Maar de geboortevolgorde speelt ook ook een rol. “Het effect van geboortevolgorde is klein, maar het bestaat”, aldus Ashton. De middelste kinderen lijken meer bereid tot samenwerking, omdat ze van nature de balans moeten vinden tussen jongere en oudere broers en zussen.
Lees verder onder de advertentie
Ben jij zelf een middelste kind? Dan wist je dit waarschijnlijk al lang, maar toch fijn dat de wetenschap dit nu ook bevestigt.
Je in je tienerjaren aangetrokken voelen tot iemand die wat ouder is, is niet ongewoon. Maar wat doe je als je dochter van vijftien verliefd wordt op de buurman? Een man van 35, die ook nog eens een paar deuren verderop woont?
Een leerkracht vertelt iedere week aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: Juf Saar (33) geeft les aan groep vier als een leerling een geheimpje komt vertellen.
Je zou denken dat de royals alles in huis hebben wat hun hartje begeert én nog een beetje meer. Maar wanneer Koningin Máxima terugblikt op haar tijd als kersverse moeder, doet ze een bijzondere onthulling.
Zakgeld. We hebben er allemaal onze eigen ideeën over. De één begint als hun kind acht jaar is met 1 of 2 euro per week. De ander wacht tot hun kind twaalf jaar is en geeft 6 of 7 euro. Maar Ceyda’s broer? Die heeft dat bedrag gewoon keer honderd gedaan. Zijn kinderen krijgen maar […]
Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (13 en 10) uit een vorige relatie en Sophia (2) en baby Aiden met haar vriend Nils. Volg haar op Instagram.
Louise (37) heeft samen met haar man Gijs (40) drie kinderen. Twee dochters Beau (7), Lauren (5) en de grote trots van haar man, zoon Julian (3). Voordat ze aan kinderen begonnen hebben ze besproken hoe ze de opvoeding en rolverdeling zouden aanpakken, alleen van die afspraken is niks terechtgekomen. Hij doet zich voor als […]