De NIPT kost nu 175 euro, maar vanaf 1 april is het bloedonderzoek gratis voor alle zwangeren. Dat maakte minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een jaar geleden bekend. Dít verandert er nog meer in april.
Lees verder onder de advertentie
Met de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) wordt onderzocht of een ongeboren baby het edwards-, patau- of downsyndroom heeft.
NIPT vanaf 1 april gratis
Vanaf 1 april 2023 betaal je dus niets meer voor de NIPT. Een eventueel vervolgonderzoek gaat soms wel van je eigen risico af. Je kunt voor het onderzoek terecht bij ongeveer vierhonderd locaties, dat zijn er meer dan voorheen. Het bloedonderzoek kan nu plaatsvinden vanaf tien weken zwangerschap, dat was eerst vanaf elf weken. Binnen tien kalenderdagen ontvang je de uitslag. In april kan de wachttijd tijdelijk oplopen tot maximaal 21 dagen, omdat bloedafnamelocaties en laboratoria met nieuwe materialen, apparatuur en processen gaan werken.
Als je voor een NIPT kiest, moet je ook beslissen of je eventuele nevenbevindingen wilt weten. Dan wordt niet alleen gekeken naar de chromosomen 21 (downsyndroom), 18 (edwardssyndroom) en 13 (patausyndroom), maar naar alle chromosomen. Ouders krijgen alleen nevenbevindingen te horen die ernstig kunnen zijn voor het kind, een hoger risico met zich meebrengen tijdens de zwangerschap of wijzen op een aandoening bij de moeder. De Gezondheidsraad wil voortaan dat alle uitslagen van de NIPT worden gedeeld, ook de nevenbevindingen. Je kiest dan voor een NIPT met alle bevindingen of helemaal niet. De raad gaat ervan uit dat “zwangere vrouwen die kiezen voor de NIPT, willen weten of de baby een ernstige chromosoomafwijking heeft en dat het niet uitmaakt om welk chromosoom het gaat”, staat in het advies uit februari. Of de minister het advies overneemt, is nog niet bekend. Dat lukt in elk geval niet meer voor 1 april 2023.
Bron: NU.nl, RIVM
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.