NIPT is vanaf 1 april gratis voor alle zwangeren

30.03.2023 15:00
nipt-test

De NIPT kost nu 175 euro, maar vanaf 1 april is het bloedonderzoek gratis voor alle zwangeren. Dat maakte minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers een jaar geleden bekend. Dít verandert er nog meer in april.

Met de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test) wordt onderzocht of een ongeboren baby het edwards-, patau- of downsyndroom heeft.

NIPT vanaf 1 april gratis

Vanaf 1 april 2023 betaal je dus niets meer voor de NIPT. Een eventueel vervolgonderzoek gaat soms wel van je eigen risico af. Je kunt voor het onderzoek terecht bij ongeveer vierhonderd locaties, dat zijn er meer dan voorheen. Het bloedonderzoek kan nu plaatsvinden vanaf tien weken zwangerschap, dat was eerst vanaf elf weken. Binnen tien kalenderdagen ontvang je de uitslag. In april kan de wachttijd tijdelijk oplopen tot maximaal 21 dagen, omdat bloedafnamelocaties en laboratoria met nieuwe materialen, apparatuur en processen gaan werken.

Lees ook: Floors dochter heeft het syndroom van Down: ‘Ik kan me geen leven zonder haar voorstellen’

Nevenbevindingen

Als je voor een NIPT kiest, moet je ook beslissen of je eventuele nevenbevindingen wilt weten. Dan wordt niet alleen gekeken naar de chromosomen 21 (downsyndroom), 18 (edwardssyndroom) en 13 (patausyndroom), maar naar alle chromosomen. Ouders krijgen alleen nevenbevindingen te horen die ernstig kunnen zijn voor het kind, een hoger risico met zich meebrengen tijdens de zwangerschap of wijzen op een aandoening bij de moeder. De Gezondheidsraad wil voortaan dat alle uitslagen van de NIPT worden gedeeld, ook de nevenbevindingen. Je kiest dan voor een NIPT met alle bevindingen of helemaal niet. De raad gaat ervan uit dat “zwangere vrouwen die kiezen voor de NIPT, willen weten of de baby een ernstige chromosoomafwijking heeft en dat het niet uitmaakt om welk chromosoom het gaat”, staat in het advies uit februari. Of de minister het advies overneemt, is nog niet bekend. Dat lukt in elk geval niet meer voor 1 april 2023.

Bron: NU.nl, RIVM