Münchhausen by proxysyndroom: moeder verdacht van ziek maken eigen kind

23.01.2024 14:03

In een hartverscheurende zaak stond deze week een 37-jarige vrouw uit Utrecht voor de rechter, beschuldigd van het vergiftigen van haar twee maanden oude dochter en het jarenlang ziek houden van haar zoontje.

Als voormalig arts wordt Sarah V. officieel verdacht van poging tot moord op haar baby en zware mishandeling van haar zoontje. Een angstaanjagende situatie die de aandacht trekt en vragen oproept over wat er precies is gebeurd.

Münchhausen by proxysyndroom

De zaak rond Sarah V. werpt de term ‘Münchhausen by proxysyndroom’ op. Maar wat houdt dat nu eigenlijk in? Het is een ernstige vorm van kindermishandeling waarbij een ouder, meestal de moeder, doelbewust symptomen van ziekte bij het kind veroorzaakt. Dit kan variëren van het toedienen van schadelijke stoffen tot het verstoren van medische apparatuur, alles om de aandacht naar zichzelf te trekken als de zorgzame ouder van een ziek kind.

Lees ook – ‘Dat ging ff mis: ‘Op het consultatiebureau dachten ze dat ik mijn dochter had geslagen’ >

Complexe stoornis

Het is een complexe psychische stoornis waarvan de oorzaken niet volledig bekend zijn. Vaak heeft het te maken met de behoefte aan aandacht en zorg, en soms speelt ook een diepgewortelde angst voor verlating een rol. Het komt gelukkig niet vaak voor, de schattingen lopen uiteen van enkele tientallen tot maximaal enkele honderden per jaar. Wanneer het zich voordoet, heeft het heftige gevolgen voor de slachtoffers.

Hoe herken je Münchhausen by proxysyndroom?

Helaas zijn er geen specifieke regels om het syndroom te herkennen, maar er zijn wel signalen die je alert kunnen maken. Denk aan onverklaarbare symptomen, frequente doktersbezoeken, tegenstrijdige medische informatie en verhalen, en onverklaarbaar herstel wanneer het kind niet bij de verdachte ouder is.

In het geval van Sarah V. werden onverklaarbare hartritmestoornissen, groeiachterstand en ademhalingsproblemen bij haar dochtertje opgemerkt. Bij het zoontje waren er meldingen van groeiachterstand en herhaalde ziekenhuisopnames.

De zaak van Sarah V. is een schokkende reminder dat we altijd alert moeten zijn op de signalen van kindermishandeling. Is een situatie verdacht? Trek aan de bel. Dit kan bijvoorbeeld bij Veilig Thuis.

Bron: RTL Nieuws

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.