Moeders eerlijk over lichaam na zwangerschap: ‘Durfde geen strakke kleding te dragen’

30.05.2022 13:32
lichaam na zwangerschap

Grote borsten, striae, een slappe huid: na een zwangerschap ziet je lichaam er anders uit. Veel moeders zijn onzeker over die veranderingen en willen het liefst zo snel mogelijk terug naar hun oude lichaam. Op Instagram spreken verschillende moeders zich hierover uit. “Waarom voelt het als falen dat m’n buik niet plat is?”

Een openhartig bericht van Yara Michels, eigenaar van het merk Ateljé en voormalig hoofdredacteur van LINDA.meiden, maakt een hoop los.

Lichaam na de zwangerschap

Als iemand vraagt hoe Yara na de bevalling van dochter Izzy naar haar lichaam kijkt, reageert ze: “Ik houd enorm van wat mijn lichaam heeft gedaan en gemaakt, en dat staat mijlenver boven alles.” Toch worstelt Yara ook met onzekerheden. “Het idee dat je zo snel mogelijk weer ‘de oude’ wil zijn, zit er bij mij ook ingebakken door dat jaaaaren voorgeschoteld te krijgen in allerlei media.” En dat heeft ook invloed op haar dagelijks leven. “Tot voor kort durfde ik geen foto’s te posten waar ik strakkere dingen draag (of ze überhaupt te dragen), ook uit zenuwen voor vervelende reacties of vragen, schrijft ze. Yara probeert zichzelf nu uit te dagen het tóch te doen. “En hopelijk dan iemand anders een goed gevoel te geven die online verder veel mama’s ziet die ogenschijnlijk in een paar weken ‘terug gebounced’ zijn.”

Snel weer ‘de oude’ zijn

Na het bericht van Yara volgen andere moeders haar voorbeeld. Ook content creators Jenny Alvares en Quirine Smit worstelen regelmatig met hun nieuwe lichaam. “Ik weet nog dat ik dacht tijdens de zwangerschap: oké chill, ik beval eind november/begin december, dan heb ik nog genoeg tijd om in shape te zijn voor de zomer”, schrijft Quirine, moeder van Maeve. Jenny Alvares, moeder van Livia, voelt sinds haar bevalling druk om weer ‘de oude’ te worden. “Stom eigenlijk. Ik ben net 9 maanden zwanger geweest en 3.5 maand geleden een kind op de wereld gezet. Waarom schaam ik me dan nu voor m’n grotere buik? Waarom voelt het als falen dat m’n buik niet plat is?”

Lees ook: Ode aan het Moederlijf: 9 prachtige foto’s van moeders na de zwangerschap

Kortom: het onderwerp maakt een hoop los. Een overzicht van de Instagram-berichten.

Yara Michels

Quirine Smit

Jenny Alvares

Bron: @yara_michels, @jennyalvares, @quirinesmit