Sterretjes in de handen van je kinderen tijdens het Nationale Aftelmoment of een knetterende vuurwerkfontein in de tuin. Het klinkt zo gezellig, maar schijn bedriegt. De Inspectie Leefomgeving en Transport slaat namelijk alarm: kindervuurwerk blijkt helemaal niet zo onschuldig en veilig.
Lees verder onder de advertentie
Bij controles naar het zogeheten F1-vuurwerk heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dit jaar maar liefst 65 procent van het geteste vuurwerk afgekeurd. Dat is een stuk meer dan de afgelopen jaren. In 2022 werd 20 procent afgekeurd en in 2023 was dit al 42,5 procent.
Lees verder onder de advertentie
Gevaarlijke fonteinen
Bij de controle onderzocht de ILT wel 74 soorten vuurwerk, met name de fonteinen Barrage, Evo Eruption, Heaven Jewels en Volcano. Wat bleek? Slechts 16 procent voldeed aan alle veiligheidsnormen. De rest viel in de categorie ‘kleinere onvolkomenheden’.
Het grootste probleem zit ‘m in dat de fonteinen te licht zijn en al bij een zuchtje wind kunnen omvallen. Maar er is nog een reden dat dit kindervuurwerk is afgekeurd. De inspectie zag namelijk veel producten waarvan de brandende onderdelen, de zogeheten crackling, verder dan een meter wegspringen, met kans op brandwonden als gevolg. Voor een product dat als ‘veilig voor kinderen’ wordt verkocht, is dat behoorlijk schokkend.
Volgens Reinder Auwema, voorzitter vakgroep vuurwerk bij de ILT, is het onbegrijpelijk dat het afkeurpercentage wéér is gestegen. “De branche zegt dat ze haar verantwoordelijkheid neemt. Toch lijkt het tegendeel waar, aangezien er dit jaar weer meer producten niet voldoen aan de veiligheidseisen.
Lees verder onder de advertentie
Vaak blijkt het te gaan om een geldkwestie, lezen we op het AD: “Een extra laagje klei onderin zo’n fontein zorgt ervoor dat het stevig blijft staan, maar dat kost geld. Ze hebben de kennis en kunde om veiliger producten te maken”, aldus Auwema. Toch gebeurt het niet, omdat het volgens de branche ‘te duur’ zou zijn.
Hoewel de naam anders doet vermoeden, is kindervuurwerk helemaal niet zonder risico. Sterker nog: volgens cijfers van VeiligheidNL had 15 procent van de vuurwerkslachtoffers tijdens de afgelopen jaarwisseling letsel door F1-vuurwerk. Vaak gaat het om brandwonden en oogletsel. Toch mag dit vuurwerk het hele jaar door verkocht worden. En daar zit nog een ander probleem: afgekeurde producten kunnen nog steeds bij mensen thuis liggen.
Lees verder onder de advertentie
Tips om vuurwerk veilig te houden
Wil je dat je kinderen veilig kunnen genieten van vuurwerk? Check dan deze tips:
Geef je kind niet alleen een vuurwerkbril, maar zet ‘m ook daadwerkelijk op om oogletsel te voorkomen;
Blijf erbij als je kind naar buiten gaat of vuurwerk afsteekt. Niet alleen tijdens, maar ook de dag na de jaarwisseling. Want ook dan vallen er nog veel slachtoffers;
Leg kinderen uit wat de gevaren van vuurwerk of kindervuurwerk (mag worden afgestoken vanaf 12 jaar) zijn, zodat ze het zelf ook begrijpen. Je krijgt maar twee ogen: wees daar zuinig op;
Haal de capuchon van de jas of vouw deze naar binnen. Stop broekspijpen in de schoenen of over de laarzen, zodat vuurwerk niet in de kleding terechtkomt;
Lees het etiket. Controleer of het vuurwerk een CE-keurmerk heeft en let op de gebruiksaanwijzing;
Blijf op afstand. Houd minstens vijf meter afstand, ook bij klein vuurwerk;
Steek geen vuurwerk af in de buurt van struiken, houten schuttingen of andere brandbare materialen.
Drie leuke zonen, een huis aan de Loosdrechtse Plassen en allebei een goedlopende carrière: het leven van Kim Kötter en Jaap Reesema lijkt het perfecte plaatje. “Mensen zien alleen dat alles klopt, maar dat is omdat wij keihard werken.”
Als haar dochter model wil worden, denkt Malou een buitenkansje te hebben als een bekende van de tennisclub aanbiedt om voor een prikkie foto’s te maken. Maar wat aantreft in de ‘studio’ van ‘de fotograaf’ tart elke verwachting…
Het zou een magische vakantie op een Disney-cruiseschip op zee worden. Een cruise vol glitters, Mickey Mouse en zonsondergangen. Maar voor één gezin werd het een moment om nooit te vergeten. En niet om de reden die ze hadden gehoopt.
Ze had zo’n zin in haar welverdiende vakantie met haar gezin. Niet te ver weg, met de auto naar de camping in Frankrijk. Karlijn had alles tot in de puntjes voorbereid en iedereen was er klaar voor. De aankomst op hun vakantiebestemming verliep ietsje anders. Ze kregen ongewenst bezoek van een nest vliegende mieren.
Samen onder de dekens kruipen, de dag nabespreken en lekker dicht tegen elkaar aan in slaap vallen: jarenlang hét romantische ideaalbeeld van samenwonen. Maar uit recent onderzoek blijkt dat de realiteit voor veel stellen anders is. Sterker nog: apart slapen is helemaal geen taboe meer. En dat is misschien wel beter voor je nachtrust én […]