Eén op de drie jongeren ervaart mentale klachten, waarbij zelfdoding de voornaamste doodsoorzaak is binnen deze groep. Voor koningin Máxima, die in 2018 haar zus verloor aan depressie, raakt dit persoonlijk. Ze zet zich nu krachtig in voor verbeterde hulp.
Lees verder onder de advertentie
Gisteren nam de koningin de tijd om naar jongeren en experts te luisteren bij de ‘Alles Oké? Supportlijn’. “Jongeren benaderen ons vanwege de lange wachttijden bij de GGZ, en ze geven aan dat het zo lang duurt dat ze het niet meer aankunnen.”
Lees verder onder de advertentie
Mentale klachten
Bij het zusje van de koningin, Ines, begonnen de mentale klachten al op haar veertiende. Op haar drieëndertigste kwam ze door aanhoudende depressies om het leven. Deze persoonlijke ervaring heeft Máxima betrokken gemaakt bij stichting MIND US, waarvan ze erevoorzitter is. Deze stichting bevordert samenwerking tussen diverse initiatieven gericht op zelfdoding. Afgelopen dinsdag sprak koningin Máxima, gewapend met notitieboek en pen, met jongeren bij de Alles Oké? Supportlijn, vergezeld door minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De supportlijn wordt bemand door 90 getrainde vrijwilligers die jongeren een luisterend oor bieden. Jongeren bellen met uiteenlopende problemen, waarbij de wachtlijsten bij GGZ opvallend zijn. Het doel is helder: zelfredzaamheid stimuleren tijdens gesprekken die tot anderhalf uur kunnen duren. MIND Us, onder leiderschap van Máxima, streeft naar samenwerking tussen hulpinitiatieven. Acht organisaties, waaronder 113 en de Kindertelefoon, streven naar een centraal online platform om hulp overzichtelijk aan te bieden. Social media en influencers worden ingezet om jongeren te bereiken. Máxima pleit tevens voor een chatfunctie: “Herkenning is van groot belang.”
Lees verder onder de advertentie
Voortdurende prioriteit
Máxima benadrukt de gevaren van desinformatie op social media en pleit voor het demedicaliseren van mentale gezondheid. Ze bedankt jongeren en platforms voor hun inzet en hoopt op subsidie voor het nieuwe platform. Minister Helder is enthousiast en zal serieus onderzoeken wat mogelijk is.
Lees verder onder de advertentie
Koningin Máxima laat helder weten dat de mentale gezondheid van jongeren een voortdurende prioriteit is, ongeacht wie er aan de macht is.
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.