Koningin Máxima zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren

31.01.2024 10:06

Eén op de drie jongeren ervaart mentale klachten, waarbij zelfdoding de voornaamste doodsoorzaak is binnen deze groep. Voor koningin Máxima, die in 2018 haar zus verloor aan depressie, raakt dit persoonlijk. Ze zet zich nu krachtig in voor verbeterde hulp.

Gisteren nam de koningin de tijd om naar jongeren en experts te luisteren bij de ‘Alles Oké? Supportlijn’. “Jongeren benaderen ons vanwege de lange wachttijden bij de GGZ, en ze geven aan dat het zo lang duurt dat ze het niet meer aankunnen.”

Mentale klachten

Bij het zusje van de koningin, Ines, begonnen de mentale klachten al op haar veertiende. Op haar drieëndertigste kwam ze door aanhoudende depressies om het leven. Deze persoonlijke ervaring heeft Máxima betrokken gemaakt bij stichting MIND US, waarvan ze erevoorzitter is. Deze stichting bevordert samenwerking tussen diverse initiatieven gericht op zelfdoding. Afgelopen dinsdag sprak koningin Máxima, gewapend met notitieboek en pen, met jongeren bij de Alles Oké? Supportlijn, vergezeld door minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees ook – ‘Onderzoek: een extreem strenge opvoeding vergroot later kans op depressie’ >

De juiste hulp

De supportlijn wordt bemand door 90 getrainde vrijwilligers die jongeren een luisterend oor bieden. Jongeren bellen met uiteenlopende problemen, waarbij de wachtlijsten bij GGZ opvallend zijn. Het doel is helder: zelfredzaamheid stimuleren tijdens gesprekken die tot anderhalf uur kunnen duren. MIND Us, onder leiderschap van Máxima, streeft naar samenwerking tussen hulpinitiatieven. Acht organisaties, waaronder 113 en de Kindertelefoon, streven naar een centraal online platform om hulp overzichtelijk aan te bieden. Social media en influencers worden ingezet om jongeren te bereiken. Máxima pleit tevens voor een chatfunctie: “Herkenning is van groot belang.”

Voortdurende prioriteit

Máxima benadrukt de gevaren van desinformatie op social media en pleit voor het demedicaliseren van mentale gezondheid. Ze bedankt jongeren en platforms voor hun inzet en hoopt op subsidie voor het nieuwe platform. Minister Helder is enthousiast en zal serieus onderzoeken wat mogelijk is.

Koningin Máxima laat helder weten dat de mentale gezondheid van jongeren een voortdurende prioriteit is, ongeacht wie er aan de macht is.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.