Grenzen aangeven naar je kind toe is hartstikke goed en regels die je als ouder opstelt zijn er om te handhaven. Maar een strenge opvoeding, waarbij ook sprake is van fysieke straffen en psychische manipulatie, zou de kans op een depressie bij de kinderen als zij ouder worden vergroten.
Lees verder onder de advertentie
Op deze manier opvoeden verandert zelfs de manier waarop het lichaam van het kind het DNA leest. Dit blijkt uit het onderzoek van psychiater Dr. Evelien van Assche.
Strenge opvoeding
“Het onderzoek toont aan dat een strenge opvoeding met fysieke straffen en psychische manipulatie, een extra set instructies van hoe een gen wordt gelezen kan vastleggen in het DNA. Daaruit blijkt dat deze veranderingen de jongere vatbaarder maakt voor depressie. Als kinderen een ondersteunende opvoeding hebben gehad, ziet deze set instructies er anders uit”, aldus Dr. Van Assche.
Lees verder onder de advertentie
Depressieve klachten
Het onderzoek vond plaats onder 21 jongeren tussen de 12 en 16 jaar die naar eigen zeggen een fijne opvoeding hebben gehad met veel autonomie, ondersteuning en respect. Dit werd vergeleken met 23 jongeren in dezelfde leeftijdscategorie die vonden dat zij te streng waren opgevoed en te maken hebben gehad met manipulatief gedrag, fysieke straffen en extreme strengheid. Veel jongeren uit de laatste categorie vertoonden voortekenen van depressieklachten.
Om deze conclusie te kunnen trekken hebben de onderzoekers bij deze jongeren het DNA afgelezen. Dit DNA bleef hetzelfde, maar er is een afwijking te zien bij de spreiding van bepaalde moleculen die ervoor zorgen dat het lichaam het DNA op de juiste manier afleest. Doordat het lichaam het DNA anders gaat afgelezen bij jongeren met een strengere opvoeding, kan dit resulteren in een verhoogde kans op depressieve klachten. Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Stress in de kindertijd kan ook leiden tot depressies, omdat stress in het algemeen voor deze veranderingen kan zorgen.
Lees verder onder de advertentie
Belangrijk onderzoek
Volgens professor Christiaan Vinkers, psychiater en onderzoeker aan het UMC Amsterdam, is dit wel een heel belangrijk onderzoek geweest, waar zeker vervolg op gaat komen. “Het is belangrijk om te begrijpen hoe mechanismen werken en hoe negatieve ervaringen tijdens de kindertijd levenslange gevolgen kan hebben voor zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Er is veel te winnen als we begrijpen wie risico loopt, maar ook waarom er verschillende effecten zijn van een zeer strenge opvoeding.”
Bron: Scientias, EurekAlert, Ouders van Nu.
Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:*Goedkoper dan in de winkel*Lees elke maand als eerst Kek Mama*Gratis verzondenAbonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.