Waarom de TikTok ‘looksmaxxing’ trend een gevaar is voor jongens in de puberteit

Linkedin Beeld: Canva
Laurien Bleeker
Laurien Bleeker
Leestijd: 4 minuten

Dat onze dochters door social apps als TikTok en Instagram een vertekend beeld hebben van hoe ze eruit ‘horen’ te zien, dat weten we. Maar nu worden onze zoons ook ondergedompeld in een mannelijk schoonheidsideaal. Daar is zelfs een naam voor: looksmaxxing.

Lees verder onder de advertentie

Als je zoon opeens eiwitshakes drinkt, zijn kaaklijn probeert te trainen met speciale kauwgom en met plakband op z’n mond slaapt, dan zou het zomaar kunnen dat hij zich bezighoudt met looksmaxxing. Dit fenomeen is niet zo onschuldig als het misschien klinkt: het is een online schoonheidsideaal voor jongens dat allesbehalve realistisch (of gezond) is.

Lees verder onder de advertentie

Celebrity spieren

Vroeger kregen puberjongens nog een beetje rust als het ging om onrealistische schoonheidsidealen. Natuurlijk, in films liepen de spierbundels in slow motion door het beeld, maar daarna keerde je gewoon terug naar een wereld vol verschillende mannenlijven. Nu is dat anders. Jongens groeien op in een digitale omgeving waarin het perfecte mannenlichaam constant wordt voorgeschoteld. De perfecte kaaklijn van de ene celebrity en de spieren van de ander. De perfecte lengte en het perfecte gewicht. En als je daar niet aan voldoet? Dan ‘moet’ je met jezelf aan de slag, aldus zogenoemde masculinity influencers.en, looksmaxxing dus.

Lees verder onder de advertentie

Wat is looksmaxxing precies?

Looksmaxxing draait om het ‘maximaliseren’ van je uiterlijk. Jongens leren dat ze invloed hebben op hun looks en dat het hun taak is om daar alles uit te halen. Van speciale skincare en kaak-oefeningen tot strenge diëten en veel sporten. Alles om zogenaamd hoger te scoren op de ‘seksuele marktwaarde’: een term die rechtstreeks uit de online incelcultuur komt. Denk Andrew Tate-achtige taferelen.

Lees verder onder de advertentie

En hoewel dat op het eerste gezicht misschien gaat over zelfverbetering, schuilt er een hele giftige gedachte achter: dat alleen heel knappe mannen iets waard zijn. En dat jongens die dat niet zijn, gefaald hebben, als man en zelfs als persoon.

Softmaxxing vs hardmaxxing

Er zijn meerdere vormen van looksmaxxing, waaronder softmaxxing en hardmaxxing. Softmaxxing klinkt onschuldig: gezonder eten, sporten, huidverzorging. Maar ook: mondtape, zogenaamde fitnesskauwgom kauwen voor een scherpere kaaklijn en mewing (een tongoefening om je gezichtsvorm te veranderen).

Lees verder onder de advertentie

Hardmaxxing is een ander verhaal. Dat gaat over steroïden, groeihormonen, botox, plastische chirurgie. En, het klinkt haast ongeloofwaardig: ‘bonesmashing‘: je eigen kaak bewerken met een hamer, in de hoop dat je botten sterker terugkomen. Klinkt bizar toch? Op online forums zijn er jongeren die beweren dit te doen…

Mentale schade

Natuurlijk is het fysiek niet zonder risico’s, maar de mentale schade is misschien nog wel groter. Op looksmaxxing-forums delen tieners foto’s van zichzelf, op zoek naar een score. Word je een ‘Chad’ genoemd (de knappe, populaire jongen), of ben je een ‘laag niveau normie’? Soms krijgen ze zelfs te horen dat ze net zo goed ‘nopemaxxing’ kunnen doen, codetaal voor ‘aan jou valt niets meer te doen’, want kan leiden tot zeer ernstige gevolgen, zoals zelfmoord.

Lees verder onder de advertentie

Wat kun je als ouder doen tegen looksmaxxing?

Looksmaxxing wordt steeds populairder in de algoritmes van bijvoorbeeld TikTok. Dat het jouw zoon bereikt, is dus niet ondenkbaar. Wat kun je hier tegen doen als ouder?

  • Blijf praten met je zoon. Vraag eens hoe het is om op te groeien als jongen in deze tijd. Wat zien ze online? Wat vinden ze mooi? Wat maakt ze onzeker?
  • Praat tijdens dagelijkse momenten. Jongens praten vaak makkelijker tijdens het gamen, wandelen of autorijden dan aan tafel met oogcontact.
  • Laat je zoon dagelijks weten dat zijn waarde niet in z’n uiterlijk zit, maar in zijn talenten, humor of bijvoorbeeld doorzettingsvermogen.
  • Wees kritisch op waar hij naar kijkt. Welke influencers inspireren hem en welke geven hem het gevoel dat hij niet goed genoeg is?
  • Laat andere mannen meedenken. Soms helpt het als een oudere broer of opa ook open is over zijn onzekerheden en lichaam.

Het belangrijkste? Laat je zoon weten dat hij goed is zoals hij is, ook met onzuivere huid, scheve tanden of een kaaklijn die niet door masculinity influencers is goedgekeurd.

Ook dusting is een erg zorgwekkende trend onder tieners. Je leest het hier.

Bron: Parents.com

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken