Longarts: ‘Door vapen wordt het kinderbrein onomkeerbaar verwoest’

vapen Beeld: vapen
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 3 minuten

Bijna één op de tien kinderen heeft al eens gevapet, blijkt uit onderzoek van Motivaction. En dat is veel te veel vindt staatssecretaris Vincent Karremans. Daarom start vandaag de overheidscampagne: ‘Nee, tegen vapen’.

Lees verder onder de advertentie

“Dat één op de tien kinderen van twaalf jaar al eens heeft gevapet, maakt heel duidelijk hoe serieus het probleem is”, meldt staatssecretaris Vincent Karremans. Het is volgens hem namelijk niet alleen giftig, het verstoort ook de ontwikkeling van de hersenen en is zeer verslavend. “Vapes bevatten vaak heel veel nicotine, soms zelfs tot vierhonderd keer de hoeveelheid nicotine van een sigaret. Dus ook één keertje vapen is heel risicovol”, aldus de staatssecretaris.

Lees verder onder de advertentie

Nee tegen vapen

Met de nieuwe campagne roept Karremans ouders op om al vroeg met hun kinderen te praten over de gevolgen van vapen. De campagne richt zich op jongeren tussen de 12 tot en met 16 jaar. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat een kwart van hen al eens heeft gevapet. Van de 12-jarigen is dat bijna één op de tien. Bijna één op de drie van de vapende jongeren geeft aan dit dagelijks te doen. Dat is zorgwekkend.

Lees verder onder de advertentie

Onomkeerbaar verwoest

Op het AD stelt longarts Wanda de Kanter dat het kinderbrein door vapen vanwege de hoge dosis nicotine ‘onomkeerbaar wordt verwoest’. “Vapen zorgt ervoor dat je het beloningshormoon dopamine maximaal ervaart en denkt: dit wil ik nóg een keer! De andere hersenhelft – de langetermijnplanning – staat maximaal uit”, legt zij uit.

Lees verder onder de advertentie

Gesprek aangaan met je kind over vapen

Wat kun je doen als jouw kind vapet of het al eens heeft geprobeerd? De campagne geeft ouders handvatten om het gesprek aan te gaan met hun kind over vapen. Een van de tips is om niet te veroordelend te reageren als je kind toegeeft dat het (weleens) vapet. Laat je oordeel thuis, stel open vragen en luister goed naar het verhaal van je kind. Stel je niet op als heilig. Wees eerlijk, ook over je eigen ervaringen. Geef rustig en duidelijk je eigen mening, ook als die anders is dan die van je kind.

Lees verder onder de advertentie

Kinderen beginnen steeds jonger met vapen, blijkt uit eerder onderzoek van het RTL Nieuwspanel. “In groep 7 en groep 8 wordt al gevapet”. Lees hier de grote zorgen over vapen op de basisschool.

Bron: AD, Helderopvoeden

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken