Liza Sips had voorstadium baarmoederhalskanker: ‘Ontzettend geschrokken’

13.02.2022 22:44
Liza Sips BN'er interview

Even twijfelde Liza Sips om dit persoonlijke nieuws te delen, maar toch vindt ze het – ook voor andere vrouwen – belangrijk om bij stil te staan: ze had een voorstadium van baarmoederhalskanker. 

De 31-jarige actrice schrijft zondag op Instagram dat het “ontzettend schrikken” was, maar dat het inmiddels na een ingreep weer goed is.

Uitstrijkje

Liza deed vorig jaar mee aan het bevolkingsonderzoek en liet een uitstrijkje afnemen. Helaas werd ze doorverwezen naar de gynaecoloog, omdat het HPV-virus was aangetroffen. “Ik kan het me nu bijna niet meer voorstellen, maar ik wist destijds niet eens wat het HPV-virus was! Toen ik het googelde, schrok ik wel even: het HPV virus is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.” Na verdere onderzoeken kreeg de actrice te horen dat ze een voorstadium van baarmoederhalskanker had. “Ontzettend schrikken, natuurlijk! Dit had ik totaal niet verwacht!” In het ziekenhuis werd een dun laagje van haar baarmoedermond “waar de onrustige cellen zaten” verwijderd.

 

Lees ook
Liza Sips: ‘Of mijn baby wel gepland was, vroegen ze in mijn zwangerschapsklas’ >

 

Onrustig jaar

Liza moest vervolgens nog een half jaar wachten op de uitslag. “Juist dit wachten, op een behandeling/ingreep óf weer op een uitslag, maakte het voor mij een onrustig jaar, met veel zorgen en gepieker. Het hing continu als een soort wolkje om me heen.” Een paar dagen geleden kwam na een nieuw uitstrijkje het verlossende bericht. 

De actrice deelt haar verhaal om “een klein beetje extra alertheid te creëren met betrekking tot het bevolkingsonderzoek” en om vrouwen die iets soortgelijks doormaken “een stukje herkenning en steun” te geven.

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >