Liza Sips: ‘Of mijn baby wel gepland was, vroegen ze in mijn zwangerschapsklas’

30.04.2019 08:21
Liza Sips BN'er interview

Drie jaar geleden werd actrice Liza Sips (28) moeder van Jonah. Baby Charlize is 8 maanden. “Rond mijn dertigste heb ik weer meer vrijheid. Dat is het voordeel van vroeg aan kinderen beginnen.”

Twee kinderen, een huis met rieten dak in een dorp. Het acteerwerk op een laag pitje maar wel aan de slag met het zelfopgerichte YouTube-kanaal MommyProofTV. Zes jaar geleden leek dat allemaal nog lang niet in zicht. Maar toen ontmoette Liza sportmarketeer Ralph op een feestje van een gemeenschappelijke vriend. 
 

“Volgens mij is hij ook nog eens heel leuk”

“Hij kwam binnen en ik dacht: wauw, wie is dit? Met zijn donkere haar en ijsblauwe ogen vond ik hem ontzettend knap. Ik bekeek hem stiekem terwijl hij met iemand aan het praten was. Hij was uitbundig aan het lachen en ik dacht: volgens mij is hij ook nog eens heel leuk.” Even raken de twee aan de praat, maar dan moet Ralph alweer weg. “Daar baalde ik van. Op de fiets terug naar huis herhaalde ik steeds zijn naam in mijn hoofd, om ’m maar niet te vergeten… En thuis deed ik iets wat ik nog nooit had gedaan: ik nodigde een man zélf uit op Facebook.”

Een paar weken later treffen de twee elkaar weer in dezelfde bar als waar het feestje was. “Ralph vroeg aan mij of ik al gegeten had. Dat had ik al, maar ik wilde het niet verknallen. Dus die avond at ik twee keer. En zoenden we voor het eerst.”
 

Ouder

Dat Ralph veertien jaar ouder is dan Liza, is nooit een issue geweest. Zij viel altijd al op oudere mannen: ze vindt ze knap en zelfverzekerd: “Zelf werk ik al sinds mijn zestiende, toen ik een rol kreeg in Goede Tijden, Slechte Tijden. Daardoor werd ik vroeg volwassen. Een student van mijn eigen leeftijd zag ik echt niet staan. Ralph’s kennis vind ik fijn. Hij heeft politicologie gestudeerd en kent zoveel interessante weetjes over de geschiedenis of maatschappij. Die slurp ik op. Misschien is dat een compensatie omdat ik zelf nooit gestudeerd heb.”
 

Ondernemend

Ralph is ondernemender dan Liza, dat zorgt weleens voor wrijving. “Hij wil in het weekend van alles doen: het liefst gaat hij voor het slaapje van de kinderen naar een dierentuin en daarna nog lunchen in Amsterdam en ’s avonds borrelen met vrienden. Dan rem ik hem af: het is het een of het ander. Maar ik neig naar veel beren op de weg zien: nee joh, laat maar, teveel gedoe. Ralph geeft me een schop onder de kont: we gaan er wél op uit. Hij maakt mij leuker en losser.”
 

Lees ook
‘Dat ik jong ben, maakt mij niet een minder goede moeder’ >

 

Op jongere leeftijd moeder

Door het leeftijdsverschil wist Liza wel dat ze op jongere leeftijd moeder zou worden. “Vier jaar geleden lagen we op het strand op Curaçao. Mijn pil was bijna op, moest ik nieuwe gaan halen? Niet nodig, vonden we beiden. We keken elkaar aan: we gingen dit doen, een baby maken! Besluiten dat Ralph de vader van mijn kinderen werd vond ik heel wat, maar voelde zó goed. We kozen daarmee echt voor elkaar. Mijn ouders zijn nog altijd gelukkig samen, die van hem ook. Zij zijn ons voorbeeld. Door voor een kind te kiezen, wisten we dat we voor altijd bij elkaar willen blijven.”

Binnen drie maanden was het raak. “Toen ik de positieve test zag, draaide ik ’m van schrik weer om. Huilend kreeg ik een soort lachkick. Ralph lachte mee. Daarna reden we naar het strand. We staarden naar de zee en af en toe keken we elkaar aan, zo van: o mijn god, we krijgen een kind.”

Liza was toen vierentwintig. Niemand van haar vriendinnen was moeder. “Daarin voelde ik me best alleen. Ik kon me met niemand vergelijken en moest alles zelf uitzoeken: welke verloskundige goed was, welke kinderwagen ik moest kopen, welke kwaaltjes normaal waren… Ik zat in een zwangerschapsklasje waarbij de andere vrouwen gemiddeld tien jaar ouder waren. Er werd me zelfs gevraagd of mijn baby wel gepland was. Daar trok ik me niets van aan. Sowieso doet de mening van buitenstaanders mij niet zoveel. Ik doe wat goed voelt.”
 

Spoedcursus kinderverzorging

Zoon Jonah werd na een probleemloze bevalling geboren. “Ik had nul ervaring met baby’s. Van mijn kraamverzorgende kreeg ik een spoedcursus kinderverzorging. Ik wist niet hoe ik een baby vasthield, hoe ik een badje maakte, hoe ik een luier verschoonde. Daar werd ik weleens onzeker van. Ik weet nog dat Ralph Jonah heerlijk vasthield tegen zijn borst. Ik barstte in tranen uit: ‘Jij hebt hem zo lekker vast, en ik weet niet hoe dat moet.’ Ik ben een pietje precies en wil alles meteen perfect doen. Toen ik een week later de kraamverzorgende uitzwaaide, was ik al een stuk zelfverzekerder. Bijzonder hoe snel je in de moederrol groeit.”
 

Het hele interview staat in Kek Mama 05-2019.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >