Keuzestress: kwart van de ouders heeft discussies bij het kiezen van een babynaam

03.05.2023 13:46

Terwijl de een er meteen over uit is, moet de ander maandenlang broeden op een babynaam. Voor sommige koppels gaat het kiezen van een babynaam gepaard met bloed, zweet en tranen. Sterker nog: een kwart van de ouders discussieert erop los.

Dat blijkt uit onderzoek van Kaartje2go onder ruim 1.700 Nederlanders.

Valt niet mee

De meeste ouders (34%) hoefden niet zo lang na te denken over een babynaam. Na vier tot vijf maanden zwangerschap waren ze eruit. Voor ruim een kwart van de koppels was dat een stuk lastiger: zij werden het maar niet eens en discussieerden erop los. 33 procent van de ouders wachtte tot het laatste trimester met het kiezen van een babynaam. Niet gek, want de naam van een kind moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo vinden ouders het belangrijk dat een naam goed bij de achternaam past (ook om een ‘schaamnaam’ als Connie Comen te voorkomen, natuurlijk). Andere genoemde voorwaarden zijn een naam die makkelijk uit te spreken is, een naam die niet zo vaak voorkomt, een korte naam of een die bij de namen van andere kinderen past.

Lees ook: 6 dingen om op te letten bij het kiezen van een babynaam

Babynaam geheimhouden

Als de babynaam dan eindelijk gekozen is, wil 86 procent van de ouders deze het liefst geheimhouden tot na de geboorte. Makkelijk is dat niet, blijkt uit het onderzoek, want 1 op de 10 ouders praat voor die tijd z’n mond voorbij. Wees in elk geval voorzichtig met wie je de babynaam deelt, want mensen gaan nog weleens met je idee aan de haal. 10 procent van de Nederlanders laat weten dat hun babynaam werd ‘gestolen’ door een bekende. In de meeste gevallen (40%) ging het om een kennis, in mindere mate door een vriendin (23%).

Bron: Kaartje2go

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.