‘Een kortere zomervakantie is goed voor de mentale gezondheid van kinderen’

22.08.2024 16:17
laatste weken van het schooljaar Bron: Pexels

Of je nu alweer bijna een week de schoolbammetjes zit te smeren (Zuid), al dan niet reikhalzend uitkijkt naar aankomende maandag (Midden) of nog even vakantie hebt (Noord): die zes weken durende zomervakantie is voor – bijna- iedereen voorbij. En ieder jaar is het weer de vraag: was het te lang?

Zes weken lang geen gehaaste ochtenden, geen lunchboxen om te vullen en geen eindeloze huiswerkdrama’s klinkt vooraf altijd lekker. Net als de eindeloze zomeravonden, herinneringen maken op de camping en eindeloos samen kroelen.

In de praktijk is het vaak ook een uitdagende tijd. In week drie heb je alle speeltuinen in de buurt wel gezien, is de voorraad knutselspullen verdampt en vraag je je af hoe je in godsnaam die ene deadline gaat halen, zo zonder opvang en met 24/7 je kroost om je heen.

Volgens de gerenommeerde Britse onderzoeksgroep Nuffield Foundation is het voor kinderen, leerkrachten en misschien ook voor de ouders wel een goed idee de vakantie in te korten naar vier weken.

Lees ook – De drie meest voorkomende problemen aan het begin van het schooljaar

Mentale gezondheid

Een een kortere zomervakantie zou wonderen doen voor de leerprestaties en de mentale gezondheid van onze kinderen. Blijkbaar vergeten leerlingen na zes weken vakantie een groot deel van wat ze in het schooljaar ervoor hebben geleerd. Het idee is om die twee ‘overgebleven’ weken te verplaatsen naar de mei- en herfstvakantie. “Twee weken vrij in oktober en februari geeft leerlingen de broodnodige rust tijdens de drukste periodes van het jaar.”

Wat zou jij willen?

Stel je voor: vier weken zomervakantie in ruil voor wat extra vrije tijd in het voorjaar en najaar. Zou dat jou goed uitkomen? Of geniet je juist van die lange zomerdagen met de kinderen om je heen?