Het nieuwe schooljaar is (bijna) begonnen. Of je kind nu enthousiast zijn kleurpotloden weken geleden heeft gesorteerd of op het laatste moment alles in zijn tas propt, de overgang van zomervakantie naar schoolleven kan best pittig zijn.
Lees verder onder de advertentie
Geen zorgen, je bent niet de enige ouder die tegen wat uitdagingen aanloopt. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je kind te helpen.
Na die lange zomerdagen is het wennen om weer op tijd op te staan. Veel kinderen hebben moeite met het vroege opstaan en op tijd in bed liggen. Het gevolg? Slaperige koppies en misschien wat meer drama bij het ontbijt dan je lief is. Krijg je de bedtijd niet in een klap weer naar hoe het was voor de zomervakantie? Probeer de bedtijd dan langzaam naar voren te schuiven met kleine stapjes, bijvoorbeeld elke dag 15 minuten eerder naar bed. Voor je het weet is er geen sprake meer van strijd als de wekker afgaat.
Een ander struikelblok: sociale onzekerheden. Nieuwe klasgenoten, de angst om buitengesloten te worden of simpelweg niet weten hoe je die populaire TikTok-dansjes moet doen – het kan je kind flink bezighouden. Praat met je kind over zijn zorgen, hoe klein ze ook lijken. Maak duidelijk dat het normaal is om je een beetje zenuwachtig te voelen en dat iedereen zich wel eens onzeker voelt. Laat je kind vooral weten dat je altijd naar hem of haar wilt luisteren, zonder te oordelen.
En dan is er nog de stress over schoolwerk. Nieuwe vakken, toetsen en huiswerk kunnen best overweldigend zijn. Misschien maak je je zelf ook zorgen: hoe gaan ze het allemaal bolwerken? Blijf kalm, want stressen helpt niemand. Houd de vinger aan de pols, maar overdrijf het niet. Als je merkt dat je kind echt vastloopt, is het slim om de mentor in te schakelen.
Lees verder onder de advertentie
Maak het leuk
Wat vooral belangrijk is? Zorg voor een goede balans. Praat niet alleen over wat moeilijk is, maar vraag ook naar wat goed gaat en waar je kind naar uitkijkt. Maak tijd voor leuke dingen samen, zodat school niet het enige gespreksonderwerp blijft. En onthoud: soms is gewoon luisteren al genoeg om je kind te helpen. Dus pak die kop thee, nestel je op de bank en laat je kind vertellen. Jij kunt dit – en je kind ook!
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Een hysterische baby? Stress? Geen paniek, pak je innerlijke yogi erbij! Een video van een vader die zijn kleintje weet te kalmeren met het OM-geluid gaat viral en heeft inmiddels al miljoenen views verzameld.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.