Koningin Máxima wil als werkende moeder voorbeeld zijn voor dochters: ‘Niet altijd makkelijk’

26.10.2023 09:45
Foto: RVD

Worden al die vergaderingen, ouderavonden en kinderfeestjes je even te veel? Bedenk je dan dat iedereen – óók koningin Máxima – weleens worstelt als werkende moeder. Toch hoopt ze hiermee een voorbeeld te zijn voor haar drie dochters.  

Koningin Máxima is groot voorstander van female empowerment, zegt ze in een interview met RTL Boulevard. En dat probeert ze haar dochters, Amalia, Alexia en Ariane, ook mee te geven. “Sinds hun geboorte al. Gewoon, gáán. Neem je plek en vraag voor je plek.” Ze krijgt daarbij hulp van koning Willem-Alexander. “Ik heb het niet alleen gedaan. Mijn man was daar ook enorm voorstander van. Hij geeft mij de ruimte, en daardoor geef ik het voorbeeld aan hen.”

Lees ook: ‘Vrouwen die van werken houden worden gezien als kille moeders. Vaders die werken zijn voorbeelden’

Niet altijd makkelijk

Koningin Máxima was deze week voor een werkbezoek in Kenia. “Ik ben hier alleen. Het is niet altijd even makkelijk. Ze hebben een werkende moeder, dus ze zien mij af en toe gewoon struggelen tussen het een en het ander, maar ik geef ze nog steeds veel tijd. En altijd als ze iets niet durven: hup, écht doen.” Eerder dit jaar, tijdens het World Economic Forum (WEF), sprak de koningin zich uit over de financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Zo benadrukte ze dat niet elke vrouw een eigen bankrekening, telefoon of identiteitsbewijs heeft, terwijl dat onmisbaar is bij het regelen van geldzaken. Daar mag volgens Máxima meer aandacht voor zijn.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.