Nieuw is-ie niet, maar ineens is er veel om te doen: de Japanse realityserie Old Enough. In afleveringen van gemiddeld tien minuten worden kinderen van twee tot vijf jaar oud op pad gestuurd om klusjes te doen. Niet zomaar klusjes: heel ingewikkelde klusjes.
Lees verder onder de advertentie
Boodschappen doen, verse sinaasappelsap maken, kleding naar de stomerij brengen en inkopen doen op de vismarkt: niet bepaald taken die je je kleuter zou geven, en al helemaal niet in hun uppie. Toch sturen Japanse ouders hun kroost met die missies op pad. En dat gaat verrassend vaak best goed.
Lees verder onder de advertentie
Geklets
Het mooiste aan de afleveringen is misschien nog wel dat de kinderen een microfoon dragen. Je hoort een hoop geklets, vooral tegen zichzelf, in een poging de ingewikkelde taak te onthouden. Ondertussen hoor je commentaar van een Japanse comedian.
Lees verder onder de advertentie
Veiligheidsteam
De kinderen worden niet geholpen bij hun klussen, maar helemaal alleen zijn ze niet. Om de veiligheid te waarborgen worden de kleuters in de gaten gehouden door een veiligheidsteam vermomd als tuinmannen, supermarktbezoekers en voorbijgangers.
Lees verder onder de advertentie
Hitserie
Old Enough werd voor het eerst uitgezonden in 1990 en is heel populair in Japan. De laatste jaren wordt er twee keer per jaar een drie uur lange special uitgezonden. Seizoen 1 van de hitserie zie je nu op Netflix.
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.