De juf van het jaar: kleuterjuf Anita verrast groep 1 met hun zelfgetekende knuffels

06.07.2023 22:42

Juf Anita uit het Twentse Ootmarsum is al ruim veertig jaar een gepassioneerde kleuterjuf. Ze vindt het leuk om haar leerlingen aan het eind van het schooljaar te verrassen en bedacht dit jaar wel iets héél bijzonders. De kinderen mochten zelf een knuffel bedenken en daar vervolgens een tekening van maken. Juf Anita haakte daar vervolgens als verrassing knuffels van. 

28 unieke, handgemaakte exemplaren en bijna een half jaar hard werken. De kinderen waren dolenthousiast toen ze hun eigen knuffels uitgedeeld kregen. Anita kwam op het idee nadat haar zoon een bericht over een Engelse juf had doorgestuurd, die óók knuffels had gehaakt voor haar leerlingen. “En toen dacht ik, dat is een leuk cadeautje”, vertelt de juf aan RTL Nieuws.

Dankbare kinderen én ouders

“De kinderen vonden het geweldig om een cadeautje te krijgen,” vertelt Anita. “Iedereen herkende ook meteen zijn eigen poppetje.” Diezelfde avond ontving ze een berichtje van een moeder van een kind uit haar klas. “s Avonds kreeg ik een fotootje van een moeder, dat het kind in bed lag met het hoofdje bovenop de knuffel.” Dat is waar Anita het allemaal voor doet. Voor kinderen is het heel bijzonder dat ze kunnen zien dat als ze iets creëren, je dat ook kan maken. 

Een behoorlijke klus

In februari begon juf Anita al met haken. Het aantal knuffels dat ze moest maken, namelijk 28 in totaal, schrok haar niet af. “Ik haak vaker, het is heel leuk om te doen,” zegt ze. Ze haakte de knuffels ’s avonds voor de tv. “Het haken zelf valt nog wel mee, maar het in elkaar zetten, daar had ik mij een beetje op verkeken”, zegt ze. “Maar als je eenmaal begint, moet je het wel afmaken.”

Het was dus een behoorlijk project, maar juf Anita vond het fantastisch te doen. Sterker nog: ze zou het zó weer doen. “Ik maak eigenlijk altijd wel wat, ik ben gewoon heel creatief. Daarom vind ik kleuters zo geweldig.” 

Lief gebaar

De collega’s van Anita vonden het ook een heel bijzonder gebaar. “Mijn collega, onze adjunct, had gevraagd of de knuffels op Facebook mochten worden gezet. Toen kwam van het één het ander en ging het als een razende rond. Ik ben ontroerd door al de complimenten van mensen die ik niet ken.” 

In de video hieronder kun je alle knuffels zien.