RIVM staat alarm: al vier baby’s overleden door kinkhoest

15.03.2024 17:15
RIVM kinkhoest kinderen

Het RIVM heeft zojuist bekendgemaakt dat er dit jaar al vier baby’s zijn overleden aan de gevolgen van kinkhoest.

Er is op dit moment een flinke uitbraak van kinkhoest gaande. Het aantal meldingen blijft de afgelopen weken maar stijgen. De teller staat nu op 250 gevallen per week, en 1400 alleen al dit jaar. ‘De stijging van het aantal baby’s met kinkhoest is in het hele land zichtbaar’, laat de woordvoerder van het RIVM weten aan RTL Nieuws

Het RIVM maakt zich grote zorgen

De afgelopen jaren zorgde de ziekte helaas al voor gemiddeld twee overlijdens per jaar, maar de afgelopen maanden alleen al zijn er vier baby’s overleden. Het RIVM maakt zich hier grote zorgen om, geeft de woordvoerder aan. Baby’s zijn over het algemeen nog niet gevaccineerd tegen deze ziekte, waardoor het voor hen nog gevaarlijker is dan voor volwassenen en kinderen die al wat ouder zijn.

Ernstige hoestklachten

Kinkhoest wordt veroorzaakt door een bacterie die voor ernstige hoestklachten zorgt. Deze klachten kunnen maanden aanhouden. De ziekte kan voor baby’s zelfs dodelijk zijn en in veel gevallen moeten ze dan ook worden opgenomen in het ziekenhuis. Of de overleden baby’s gevaccineerd waren tegen kinkhoest is niet duidelijk, geeft de woordvoerder van het RIVM aan.

Lees ook: Apothekers slaan alarm: tekort aan antibiotica voor kinderen

De oorzaak

Het RIVM denkt dat de snelle verspreiding van kinkhoest iets te maken heeft met de coronapandemie. In die tijd werd kinkhoest juist minder overgedragen, waardoor er bijna geen meldingen binnenkwamen. Dit klinkt als goed nieuws, maar juist daardoor is de immuniteit ook afgenomen, en worden baby’s toch vaker ernstig ziek.

Hoest je? Ga dan niet op kraamvisite

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) roept volwassenen die nu ook last hebben van hoestklachten op om niet op kraamvisite te gaan, om verdere besmettingen tegen te gaan. ‘We zien veel meer opnames dan we gewend zijn, door het hele land. Wij delen die zorgen dan ook enorm.’ zegt voorzitter Lissy de Ridder tegen RTL Nieuws. Ook roepen ze mensen, en met name zwangere vrouwen, op zich te laten vaccineren.

Bron: RTL Nieuws

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.