Apothekers slaan alarm: tekort aan antibiotica voor kinderen

28.02.2024 11:58
kind ziek op vakantie wat moet je doen

Er is een groot tekort aan antibiotica voor kinderen in Nederland. Apotheken kunnen hierdoor niet altijd de medicijnen afgeven die kinderen en baby’s nodig hebben en kiezen steeds vaker voor alternatieven.

Er is al langer een geneesmiddelentekort in Nederland, maar ook het tekort aan antibiotica voor kinderen en baby’s wordt steeds groter. Apotheker Erik van Tuin moet hierdoor steeds vaker andere manieren vinden om wel aan de juiste antibiotica te komen. “Ik had dit weekend dienst en zat helemaal zonder ‘kuurtjes’. Dan moet je maar naar een andere apotheek rijden en daar kuurtjes vandaan halen, omdat die nog wel wat hebben”, vertelt hij aan Een Vandaag.

Te grote dosis

In kinderantibiotica zit een kleinere dosis. Als er alternatieven gebruikt moeten worden, is de dosering eigenlijk te hoog voor een kind, wat meer vervelende bijwerkingen kan geven. Over het algemeen vinden kinderen het lastig om medicijnen te slikken, waardoor antibiotica nu vaak in drankvorm gegeven wordt. Kinderen moeten dan toch proberen de capsules te slikken of er wordt een drankje gemaakt van een infuus ampul. 

Lees ook: ‘Bambi Belt’ moet bij premature baby’s voor minder pijn en stress zorgen

Wie moet dit oplossen?

Het is de taak van Het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland toegang heeft tot de juiste medicijnen, maar ook verzekeraars zijn hiervoor verantwoordelijk. Zij betalen namelijk de medicijnen die de kinderen aangereikt krijgen. De tekorten worden niet gemeld bij Zorgverzekeraars Nederland, waardoor zij hier geen duidelijk beeld van hebben.

Van Tuin hoopt dat er snel een oplossing komt. “Wat mij zorgen baart, is dat je niet kan afleveren wat het beste voor de patiënt is. In dit geval gaat het dan om kinderen, dus dan vind ik dat je extra voorzichtig moet zijn.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.