Kinderslaapcoach inschakelen: dít vinden deskundigen daarvan

23.05.2022 17:21

Wanneer je kind maar niet wil slapen, kan dat enorm vermoeiend en frustrerend zijn. Steeds meer ouders zoeken daarom hulp bij een kinderslaapcoach. Orthopedagogen, slaapgeneeskundigen en jeugdartsen maken zich zorgen over deze ontwikkeling. 

Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Pointer van de KRO-NCRV. Zij maakten een uitzending over kinderslaapcoaches.

Kinderslaapcoaches

De deskundigen wijzen op de risico’s van het ontbreken van een kwaliteitscontrole op slaapcoaches en de opleidingen die hiervoor bestaan. Volgens Pointer zijn er minstens honderd geregistreerde kinderslaapcoaches, maar ligt dat aantal in werkelijkheid nog hoger. Het aantal kinderslaapcoaches is de laatste jaren enorm gestegen: in 2016 bestond er nog maar één.

Opleiding

Kinderslaapcoaches zijn vaak moeders die zelf ervaring hebben met slaapproblemen bij hun kind. Zij volgen meestal online een parttime opleiding in Nederland of in het buitenland. Deze opleidingen variëren van een paar dagen tot ongeveer een jaar. De term ‘kinderslaapcoach’ is geen beschermende titel, wat betekent dat er geen eisen gesteld worden aan de kwaliteit van een slaapcoach en de opleiding.

Lees ook: ‘Door de slaapcoach kregen we onze nachtrust terug’

Slaapproblemen

Een ander Nederlands onderzoek toont aan dat tien procent van de ouders slaapproblemen ervaart met een baby van zes maanden. De impact van dit probleem op ouders lijkt alleen maar groter te worden, omdat zowel de ouders als de maatschappij steeds drukker wordt. Ouders die zich geen raad meer weten met de slaapproblemen van hun kind krijgen in de reguliere zorg vaak slaapmethodes uit de richtlijn ‘Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen’ van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid aanbevolen. Deze behandelopties zijn beperkt, omdat de richtlijn is gebaseerd op slaapmethodes die volgens wetenschappelijk onderzoek effectief zijn. Zo wordt bijvoorbeeld aangeraden om een kinderen vanaf zes maanden met slaapproblemen gecontroleerd te laten huilen.

Methoden

Niet alle ouders vinden dit advies prettig. Je baby gewoon maar laten huilen vinden ze best heftig. Dat kinderslaapcoaches andere methodes aanraden, is nog een reden om naar zo’n coach te stappen. Deze methodes zijn nog niet wetenschappelijk onderzocht, maar sluiten soms beter aan bij wat ouders prettig vinden voor hun kind. De ervaringen van ouders met een kinderslaapcoach zijn erg verschillend. Sommigen voelen zich goed geholpen, anderen nauwelijks of helemaal niet.

Kijk de uitzending van Pointer over kinderslaapcoaches hier terug.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.